DISTRIBUIȚI

Într-o zi de 1 iunie, în 1972, copii, părinţi şi bunici, deopotrivă, admirau un spectacol inedit – prima reprezentaţie a unui delfin-vedetă. La acea vreme, la Constanța funcționa singurul delfinariu din sud-estul Europei.

Vedete erau delfinii capturaţi din Marea Neagră. Pentru popularea bazinelor, Delfinariul Constanţa colabora cu Marina Militară.

Bazinele din Constanţa au găzduit, în timp, exemplare din toate cele trei specii de delfini din Marea Neagră. Primii au fost marsuinii  şi delfinii comuni, iar în urmă cu aproape 20 de ani au fost aduşi şi afalinii, considerați cei mai inteligenți din familia cetaceelor. Din această specie făcea parte şi Mark, veteranul Delfinariului Constanța. Este cel care a încântat generații de români, timp de 23 de ani, cât a trait în captivitate.

În prezent, legea interzice capturarea delfinilor din mare, astfel încât în delfinarii şi oceanarii publicul poate admira doar delfini născuți în captivitate.

Aşa se face că, în 2010, Delfinariul Constanţa a achiziţionat delfini de la Acvariul din Beijing, ce au fost antrenaţi de o echipă mixtă româno-chineză. NiNi şi Chen Chen, cei doi protagoniști ai spectacolelor din prezent, încântă mii de turişti, români şi străini, în fiecare vară.