DISTRIBUIȚI

În această perioadă se desfășoară la Constanța cea de a IVa ediție a Festivalului Internațional de Teatru MITURILE CETĂȚII, eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și de Consiliul Județean Constanța.

În cele 11 zile de festival sunt programate peste 30 de producții, în patru spații de joc: Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de Mare”, Piața Ovidiu.

Spectacolele prezentate în cadrul festivalului sunt producții realizate de regizori precum Silviu Purcărete, Andrei Serban, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Alexa Visarion, Vlad Massaci, Felix Alexa, Cristi Juncu, Claudiu Goga, Vlad Cristache, Alexandru Mâzgăreanu, Andrei Măjeri, Radu Iacoban, Eugen Jebeleanu și mulți alții.

Regizorul Victor Ioan Frunză va fi prezent în festival cu producția A DOUĂSPREZECEA NOAPTE de William Shakespeare, spectacol realizat la Teatrul Metropolis București; (spectacolul se va juca la Teatrul de Stat Constanța miercuri, 26 iunie 2019, ora 19:00)

Spectacolul de la Metropolis, ca de altfel toate montările lui Victor Ioan Frunză din ultima perioadă, la care lucrează cu o echipă bine sudată, are meritul de a fi în același timp o excelentă comedie de public, unde râzi în hohote minute în șir, la scene jucate impecabil, și o cercetare inteligentă, în centrul căreia se află omul, „acest animal ciudat”.

Monica Andronescu, Yorick.ro

Regizorul Silviu Purcărete va fi prezent în festival cu producția AȘTEPTÂNDU-L PE GODOT de Samuel Beckett, spectacol realizat la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (se va juca la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” miercuri, 26 iunie 2019, ora 19:00)

Marea calitatea a acestei montări este limpezimea. Spectacolul nu este supraîncărcat vizual, ci i se lasă posibilitatea de a comunica la alte nivele. Sugestiile auditive – ţiuitul constant ce prefigurează aşteptarea, şi cele scenice – cutremuratul decorului, copacul suspendat, cortina rudimentară, costumul copilului, toate sunt puse în slujba creării unei atmosfere / unei senzaţii mai importante decât mesajul în sine. Aşteptându-l pe Godot nu e un spectacol de neînţeles, ci unul pe care nu-ţi poţi da seama cum de l-ai înţeles…

Sabina Bălan, LiterNet.ro

Regizorul Alexandru Dabija va fi prezent în festival cu producția SALBA DRACULUI după Vasile Alecsandri, spectacol realizat la Teatrul „Fani Tardini” Galați (se va juca la Teatrul de Stat Constanța Joi, 27 iunie 2019, ora 19:00)

Umorul propriu regizorului cu care abordează în general această temă nu e unul răutăcios sau revanşard. Dimpotrivă, e tandru, melancolic, adesea, şi mai ales generos din punct de vedere teatral, provocând imaginaţia creatoare în expresia ludică pe care o presupune.

Doina Papp, Adevărul

Regizorul Cristi Juncu va fi prezent în festival cu producția NAVIGATORUL de Conor McPherson, spectacol realizat la Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu” (se va juca la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” joi, 27 iunie 2019, ora 19:00)

Nu am nici o ezitare să afirm că Navigatorul este cel mai bun spectacol al anului 2018 (firește, cu rezerva că n-am văzut toate producțiile anului). Navigatorul este o reinterpretare, în cheie contemporană, a pactului cu diavolul; curajoasa (și reușita) tentativă a lui McPherson a găsit în Juncu un hermeneut remarcabil și în cei cinci actori de la Târgu-Mureș niște interpreți excepționali. Un spectacol la care se râde cu hohote, dar care îți provoacă la final acel de neuitat frison cathartic.

Claudiu Groza, Dilema veche

Regizorul Claudiu Goga va fi prezent în festival cu producția ESCU de Tudor Mușatescu, spectacol realizat la Teatrul „Regina Maria” Oradea (se va juca la Teatrul de Stat Constanța vineri, 28 iunie 2019, ora 19:00)

Claudiu Goga şi-a ales foarte bine distribuţia şi a condus milimetric actorii pe firul roşu al poveştii, şlefuind roluri fără urmă de îngroşală şi kitsch – un alt risc al comediei, mai ales atunci când interpreţii dau viaţă unor caractere. O galerie de portrete emblematice, uşor recognoscibile, ridicole în firescul de a fi, a prins graţie unei echipe al cărei tandem s-a demonstrat funcţional la premieră, prin simbioză actoricească, în tensiune şi energie bine susţinute, fără ieşiri la rampă, cu atenţie spre detaliu, inclusiv în apariţiile de plan secund. Şi tocmai această tensiune a jocului, alături de acurateţea şi onestitatea interpretării, i-a adus spectatorului pofta de râs.

Andreea Costea, crisana.ro

 Regizorul Vlad Cristache va fi prezent în festival cu producția AMERICAN BUFFALO de David Mamet, spectacol realizat la Teatrul „Jean Bart” Tulcea (se va juca vineri, 28 iunie 2019 și sâmbătă 29 iunie 2019 de la ora 19:09 la Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare”)

Cristache a ales drept scenă un fel de strâmtă baracă metalică de şantier, un perimetru aproape carceral, preferând un spaţiu extraordinar de condensat, pe cât de restrâns, pe atât de ocupat. Astfel, spectatorul (prezent acolo, în aerul îngust) îşi pierde repede răbdarea de a inventaria vizual elementele amalgamului şi se concentrează asupra acţiunii şi jocului.

Petru Ţincoca, Bookhub.ro

Regizorul Alexander Hausvater va fi prezent în festival cu producția EXPERIMENTUL P după Radu Dragomirescu, spectacol realizat la Teatrul „Alexandru Davila”, Pitești (spectacolul se va juca sâmbătă, 29 iunie 2019, ora 19:00 la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”)

Alexander Hausvater a avut ideea conceperii unui scenariu dramatic care să vorbească despre un moment nu dramatic, ci de-a dreptul tragic din istoria contemporană a României, din primii ani ai comunizării forțate, din anii dictaturii proletariatului, ai arestărilor masive, ai crimelor împotriva umanității. E vorba despre ceea ce este cunoscut sub numele de experimentul Pitești, o amplă și cumplită operațiune pretins de reeducare a așa-ziselor elemente declasate, a dușmanilor proletariatului, a uneltitorilor la adresa noii orânduiri de stat. Unicitatea experimentului Pitești a constat în faptul că operațiunilor teroriste la adresa personalității umane vizând subminarea memoriei, a conștiinței, depersonalizarea, transformarea ființei în om nou le-a asociat transformarea celor odată considerați reeducați în torționari.

Mircea Morariu, Yorick.ro

Regizorul Radu Iacoban va fi prezent în festival cu producția LECȚIA de Eugène Ionesco, realizată la Teatrul Mic, București (se va juca sâmbătă, 29 iunie 2019, ora 19:00 la Teatrul de Stat Constanța)

Lecţia de Eugène Ionesco, în regia lui Radu Iacoban, la Teatrul Mic este un spectacol a cărui structură conţine posibilitatea inserturilor de contraste relevante şi plauzibile. Pornind de la tema piesei – raportul de putere interşanjabil dintre maestru şi ucenic – şi din asumarea sa drept dramă comică de către autor, Radu Iacoban construieşte piesă cu piesă un turn din piese ale unui joc Jenga în care echilibrul instabil necesită logică, luciditate, umor şi spirit ludic pentru a fi entertaining.

Alina Epîngeac, Yorick.ro

Regizorul Eugen Jebeleanu va fi prezent în festival cu producția ITINERARII. ÎNTR-O ZI, LUMEA SE VA SCHIMBA de Yann Verburgh, coproducție teatrală internațională: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti și Compagnie des Ogres, Franța (spectacolul se va juca duminică, 30 iunie 2019, ora 19:00 la 19:00 Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”)

Actori români și francezi se întâlnesc pe aceeași scenă într-un spectacol multicultural și multilingv, ce interoghează valorile Europei și statutul teatrului în contextul schimbărilor sociale și politice de astăzi. În timp ce naționalisme de tot soiul îi dau fiori bătrânului nostru continent, doi artiști, unul din România și altul din Franța, reunesc actori nativi din cele două țări pentru a pune întrebarea care îi preocupă: în ce moment suntem pregătiți să ne depășim barierele? Teatrul lui Eugen Jebeleanu și Yann Verburgh își extrage din interpreții săi și din actualitate materia propriilor ficțiuni: corupție, migrație, topirea calotei glaciare din Groelanda…

Regizorul Vlad Massaci va fi prezent în festival cu producția BILLY ȘCHIOPUL de Martin McDonagh, producție realizată la Teatrul de Stat Constanța (se va juca duminică, 30 iunie 2019, ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța).

Vlad Massaci este un pedagog al scenei. În urma procesului de lucru se vede clar transformarea pe care o experimentează actorii, este vizibil procesul de metamorfoză prin care cei care asumă rolurile propuse sunt mai mult decât nişte interpreţi buni în nişte roluri ofertante.

Gina Șerbănescu, Dilema veche

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania Liviu Rebreanu prezintă în cadrul Festivalului Internațional de Teatru MITURILE CETĂȚII, ediția a IV-a, spectacolul NAVIGATORUL de Conor McPherson, regia Cristi Juncu.

Producția se va juca la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.
Recomandat persoanelor peste 16 ani!

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

„Nu am nici o ezitare să afirm că Navigatorul de Conor McPherson (regia Cristi Juncu, Teatrul Național Târgu-Mureș) este cel mai bun spectacol al anului 2018 (firește, cu rezerva că n-am văzut toate producțiile anului),. Navigatorul este o reinterpretare, în cheie contemporană, a pactului cu diavolul; curajoasa (și reușita) tentativă a lui McPherson a găsit în Juncu un hermeneut remarcabil și în cei cinci actori de la Târgu-Mureș niște interpreți excepționali. Un spectacol la care se râde cu hohote, dar care îți provoacă la final acel de neuitat frison cathartic.”
Claudiu Groza, Dilema veche

Biletele pentru evenimentele desfășurate la Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” și Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de Mare” se pot achiziționa online, de pe platforma www.mystage.ro, dar și de la agenția de bilete a Teatrului de Stat Constanța.

Spectacolele din Piața Ovidiu, și recitalul de la Muzeul Național de Artă au intrarea liberă.

Festivalul Internaţional de Teatru MITURILE CETĂŢII este un eveniment finanțat de Consiliul Judeţean Constanţa, fiind organizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU MITURILE CETĂȚII

 MIERCURI, 26 IUNIE

19:00 Teatrul de Stat Constanța (Bd. Ferdinand Nr.11) – A DOUĂSPREZECEA NOAPTE de William Shakespeare, regia Victor Ioan Frunză / Teatrul Metropolis București

19:00 Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” (Strada Mircea cel Bătrân Nr. 97)  – AȘTEPTÂNDU-L PE GODOT de Samuel Beckett,  regia Silviu Purcărete /  Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

21:30 Piața Ovidiu – COCOȘATUL DE LA NOTRE-DAME după Victor Hugo, regia Daniela Vitcu, Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța

JOI, 27 IUNIE

19:00 Teatrul de Stat Constanța (Bd. Ferdinand Nr. 11)  – SALBA DRACULUI după Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija / Teatrul „Fani Tardini” Galați

19:00 Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” (Strada Mircea cel Bătrân Nr. 97) – NAVIGATORUL de Conor McPherson, regia Cristian Juncu / Teatrul Național Târgu-Mureș

VINERI, 28 IUNIE

11:00 Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” (Strada Aristide Karatzali Nr.16) – AMINTIRI DIN COPILĂRIE după Ion Creangă, regia Nicolae Poghirc /  Teatrul „Jean Bart” Tulcea – spectacol pentru copii

19:00 Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” (Strada Aristide Karatzali Nr.16) – AMERICAN BUFFALO de David Mamet, regia Vlad Cristache / Teatrul „Jean Bart” Tulcea

 19:00 Teatrul de Stat Constanța (Bd. Ferdinand Nr. 11) – ESCU de Tudor Mușatescu, regia Claudiu Goga / Teatrul „Regina Maria” Oradea

17:30 Muzeul de Artă Constanța (Bd. Tomis Nr. 82-84) – DOMNULE ȘI FRATE EMINESCU / recital Constantin Chiriac

SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE

19:00 Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” (Strada Aristide Karatzali Nr.16) – AMERICAN BUFFALO de David Mamet, regia Vlad Cristache / Teatrul „Jean Bart” Tulcea

19:00 Teatrul de Stat Constanța (Bd. Ferdinand Nr. 11)  – LECȚIA de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban / Teatrul Mic, București

19:00 Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” (Strada Mircea cel Bătrân Nr. 97) – EXPERIMENTUL P după Radu Dragomirescu, scenariul și regia Alexander Hausvater / Teatrul „Alexandru Davila”, Pitești

DUMINICĂ, 30 IUNIE

19:00 Teatrul de Stat Constanța (Bd. Ferdinand Nr. 11) – BILLY ȘCHIOPUL  de Martin McDonagh, regia Vlad Massaci / Teatrul de Stat Constanța

19:00 Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” (Strada Mircea cel Bătrân Nr. 97) – ITINERARII. ÎNTR-O ZI, LUMEA SE VA SCHIMBA de Yann Verburgh, regia Eugen Jebeleanu / coproducție teatrală internațională: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti și Compagnie des Ogres, Franța

Festivalul Internaţional de Teatru MITURILE CETĂȚII este o continuare a “Serilor de teatru antic” inițiate în anii ’70 de bine-cunoscutul regizor Silviu Purcărete. Ediția de anul acesta are în program producții teatrale ale marilor regizori din România, spectacole pe texte clasice și contemporane, o parte din ele abordând, sub o formă sau alta, temele mitologice şi evoluţia lor de-a lungul timpului.

redactor online – Doina Sîrbu / foto – Teatrul de Stat Constanța