DISTRIBUIȚI

La 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare, Bricul ‚‚Mircea’’ se întoarce în locul în care a fost construit – în portul Hamburg din Germania, pe parcursul unei escale de patru zile, în perioada 25 – 29 iunie. Mai multe detalii ne-a dat, în cadrul unui interviu realizat de Gabi Crețu, Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

Nava Școală ‚‚Mircea’’, cel mai frumos vas al Marinei Române salută portul în care s-a născut, printr-o escală aniversară. Putem spune asta?

Da, putem spune asta. Pe 25 iunie, la ora 00.00, nava a intrat pe fluviul Elba și a navigat în amonte până în portul Hamburg, portul în care, practic, a primit certificatul de naștere în urmă cu 80 de ani, în anul 1939. Pe parcursul escalei de patru zile, din acest an, din portul Hamburg, sunt planificate mai multe activități, dar cea mai importantă este ceremonia care va marca acest act de naștere al Navei Școală ‚‚Mircea’’, ceremonie care va avea loc pe 27 iunie, începând cu ora 10.00, ora locală.

Știu că în jurul orei 9.00 a acostat în Dana Uberseebrucke, pe fluviul Elba.

Așa este. Cum este la noi Dana Militară, Dana 0, ceva asemănător.

Ceremonia care va marca anul de naștrere a renumitului velier românesc este planificată, după cum spuneați, pe 27 iunie, la ora 10.00. Cine va participa la festivitate?

La ceremonie va participa, în primul rând, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiralul Alexandru Mîrșu, vor mai fi prezenți și omologul  său, șeful Forțelor Navale Germane, dar și reprezentanții șantierului Blohm & Voss. În plus, țara noastră va fi reprezentată de Ambasadorul Român în Germania, de atașații militari străini ai țărilor din care avem acum cadeți la bord. După cum știți, avem cadeți străni din șapte țări la bordul Navei Școală ‚‚Mircea’’. Este o recunoaștere pe plan internațional a faptului că Forțele Navale Române dețin un sistem de învățământ care corespunde standardelor de calitate ale Uniunii Europene și ale Alianței Nord-Atlantice.

Nava Școală ‚‚Mircea’’, atunci când a fost construită, a fost cea de-a patra navă din seria de cinci de același tip construită în același șantier, fiind soră cu Eagle, ex Horst Wessel, din Statele Unite.

Așa este. Și cu Sagres din Portugalia, navă soră a Navei Școală ‚‚Mircea’’, care, din câte știm noi, a făcut de două ori un marș în jurul lumii. Noi, Forțele Navale Române, lucrăm la planificarea unui marș în premieră al Navei Școală ‚‚Mircea’’.

Pe parcursul escalei în Hamburg, Școala Navă ‚‚Mircea’’ va putea fi vizitată de populația civilă?

Da, la fel ca în toate porturile în care face escală, Nava Școală ‚‚Mircea’’ va putea fi vizitată de populația civilă. Este un program de vizite în intervale orare – dimineața de la 10.00-13.00, după-amiaza de la 15.00-18.00. Publicul poate să viziteze nava pe toată perioada escalei, mai puțin pe date de 27 iunie, dimineața, când avem ceremonia oficială.

Forțele Navale Române organizează o chetă publică pentru un marș al Navei Școală ‚‚Mircea’’ în jurul lumii. Turul acesta ar urma să aibă loc, din câte știu eu, în martie 2021 – ianuarie 2022. O chetă similară a fost făcută și în 1938 pentru construirea navei.

Așa este. Forțele Navale, împreună cu Fundația ‚‚Gheorghe Balaban’’, o fundație care funcționează sub patronajul Academiei Navale, Academia Navală care are în subordine Nava Școală ‚‚Mircea’’. Am lansat chiar de ziua navei, 17 mai, am lansat acest apel de strângere a unor fonduri pentru realizarea marșului în jurul lumii, pentru că da, avem bani în bugetul prevăzut pentru activitățile de instruire, pentru activitățile pe care nava le poate desfășura în timpul unui marș de instrucție, dar ne mai trebuie niște bani și pentru alte activități care vor fi organizate în porturile în care vom avea escale. În prezent, sunt trei variante la care se lucrează, trei variante ale planului de marș. Trebuie să ținem cont de curenți, de meteo, de alizee. Sunt mulți factori de luat în seamă.

În decursul celor opt decenii de când se află în serviciul Marinei Militare, nava a făcut escale în peste 120 de porturi din lume, iar la bordul său s-au instruit peste 70 de generații de marinari militari.

Așa este. Istoria navei nu a fost tot timpul o perioadă fastă. Dacă stăm să ne gâdim, în perioada 1944 – 1947, nava a fost sechestrată la fel ca celelalte nave ale Marinei Militare de către Marina Sovietică. Cele peste 120 de porturi în care au făcut escală se află pe patru continente. Avem escale cu Nava Școală ‚‚Mircea’’ în diferite porturi din Europa, din Asia Mică, din nordul Africii, din America de Nord și din America de Sud în Venezuela. A ajuns o dată și în Venezuela.

Certificatul de naștere a Navei Școală ‚‚Mircea’’ s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie 1938 a fost lansată la apă și botezată ‚‚Mircea’’.  Numele navei provine de la voievodul Mircea cel Bătrân. Pe  17 mai 1939 a sosit în țară și a intrat în serviciul Marinei Militare.

realizator interviu – Gabi Crețu / redactor online – Doina Sîrbu / foto – arhivă