DISTRIBUIȚI

Prima seară a ‘‘Miturilor Cetății” a fost o încântare pentru spectatorii aflați la festival, fie că s-au aflat în Piața Ovidiu care a răsunat de acordurile operetei  ‘‘Silvia” compusă de  Kálmán , o piață plină ”ochi”, fie că au intrat în sala mare a Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, unde s-a jucat spectacolul ”Carnavalul”, o selecție a textelor din dramaturgia lui Caragiale.

A fost o deschidere simbolică, invitat fiind Teatrul Național ‘‘Mihai Eminescu” din Chișinău, cei prezenți în sală bucurându-se de o splendidă montare,  cu o pleiadă de actori talentați și plini de farmec. Desigur, pentru cei ce au nostalgia ‘‘Serilor de Teatru Antic”, cu reprezentații printre ruinele cetăților antice, formula nu este tocmai una consacrată, dar, așa cum spunea într-un interviu, directorul Teatrului de Stat, Erwin Șimșensohn: „Astăzi se montează destul de puțin teatru antic. Putem găsi în dramaturgia universală surse mitologice. În continuare căutăm acest lucru, dar, mai mult decât a căuta o tematică anume, mi s-a părut mai important a căuta spectacole de calitate, să avem nume mari din teatrul românesc, companiile mari de teatru să fie prezente“.

Ne era dor de Caragiale, la Constanța!  De replicile cunoscute, dar atât de savuroase, de fiecare dată când sunt rostite de actori pricepuți. A fost o seară magică datorată regiei care a fost semnată de Alexa Visarion, scenografiei  cu aer retro a Irinei Gurin, mixajului muzical surprinzător realizat de Șerban Fleancu,  ce ne-a purtat de la Balada lui Porumbescu  la Carmina Burana. O seară magică, datorată mai ales vervei actoricești a întregii trupe.

Cum să nu râzi în hohote la mirările candide ale lui Petru Hadârcă,  în rolul ”mangafalei” Mache Răzăchescu,  atât de original încât am putut uita, preț de un spectacol,  rolul formidabil realizat cu ani în urmă de Grigore Vasiliu Birlic. Cum să nu chicotești la tremuratul isteric din pricina geloziei, al Miței Baston, în rol Ana Tkacenko, cum să nu zâmbești la îngâmfarea nătângă a lui Iancu Pampon (Ion Mocanu) sau la aerele de mare fante ale bărbierului Nae Girimea (Anatol Durbală). Eternul candidat la percepție este arlechinul perfect, căruia numai de impozitele statului nu-i pasă, iar regizorul a exploatat grozav de bine fizicul și talentul de comic al lui Ghenadie Gâlcă.

Cât de actual rămâne Caragiale!  Introdusă în acest colaj de întâmplări desprinse din carnavalul zilnic autohton,  Veta (Angela Ciobanu), sosită  la Carnaval pentru  ”o noapte furtunoasă”, capătă în viziunea regizorală a lui Alexa Visarion, neașteptat, o altă înfățișare, aceea de ipistat, un sergent năuc și nătâng, plin de importanța ”foncției ” lui. Didina Mazu nu lipsește evident nici ea din tablou, înțepată și autoritară.

Personajele lui Caragiale sunt din nou vii, au venit mai toate caracterele, și politicienii ipocriți, și ucenicul servil și damele tinere  care-și caută amanți. Povestitorul ne atenționează că nimic nu s-a schimbat, iar finalul acestui carnaval ne lasă în suflet o mare amărăciune… Cei slabi vor fi trimiși la ”gunoi”, de cei puternici. Un final cam prea amar…

În această seară, încă o zi de festival. Iată și programul:

VINERI, 21 IUNIE    

Sala Teatrului de Stat Constanța (Bd.Ferdinand 11), ora 19:00

„DISPUTA” de Pierre de Marivaux, regia Vlad Massaci, o coproducție Teatrul Nottara București și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Piața Ovidiu, ora 21:30

„SĂFTIȚA”  – Spectacol – concert cu Marius Mihalache, Teatrul Național „I.L.Caragiale” București

SÂMBĂTĂ, 22 IUNIE

Sala Teatrului de copii și tineret „Căluțul de mare” (Str.Aristide Karatzali Nr.16), ora 11.00

„RAPUNZEL”, de Frații Grimm, regia Georgeta Lozincă, Teatrul de Păpuși „Cărăbuș”, Brăila – spectacol pentru copii

Sala Teatrului de Stat Constanța (Bd.Ferdinand 11), ora 19.00

„FLUTURII SUNT LIBERI”, de Leonard Gershe, regia Erwin Șimșensohn, Teatrul Excelsior București – spectacol dedicat adolescenților și tinerilor adulți

Sala TNOB „Oleg Danovski” (Strada Mircea cel Bătrân nr. 97), ora 19.00

„RINOCERII” de Eugen Ionescu, regia Iulian Bulancea, Teatrul Municipal Baia Mare

redactor – Steliana Bajdechi / redactor online – Doina Sîrbu / foto – Teatrul de Stat Constanța