DISTRIBUIȚI

Unul dintre pericole îl reprezintă indicele de radiaţii ultraviolete. ANM afişează zilnic harta radiaţiilor solare, pe o scară de la 1 la 15.

Astăzi, de pildă, indicele este de 10 pe litoral şi în Deltă, un nivel foarte ridicat şi care sporeşte potenţialul pentru insolaţie şi deteriorarea pielii.

Pentru ca soarele să fie un aliat al sănătăţii, medicul dermatolog Gheorghe Nicola vine cu recomandări îndeosebi pentru cei mici.

‚‚Copiii au nevoie de sinteza vitaminei D, deci, trebuie să se expună la soare. După ora 10.00 dimineața și până la ora 17.00, nu ar trebui să vedem pe plajă copii sub un an. Atenție, la plajă! Odată cu ultravioletele sunt și radiațiile calorice și de aceea, datorită transpirației, copilul pierde foarte repede lichide și se deshidratează foarte ușor. Nu ne punem problema la acești copii a leziunilor determinate de ultraviolete asupra pielii, cât acțiunea radiațiilor solare asupra întregului organism, deshidratarea, pierderea de lichid, de arsurile solare, sunt frecvent întâlnite’’, a declarat medicul dermatolog Gheorghe Nicola.

Medicii avertizează că, după ani de expunere excesivă la soare, la ore nerecomandate, pot apărea diverse forme de cancer de piele.

‚‚Aceste radiații ultraviolete acționează direct asupra ADN-ului celular. Modificările care apar și care vor culmina cu apariția cancerului cutanat după ani de zile de la erupții, încep, de fapt, acum’’, a mai spus medicul dermatolog Gheorghe Nicola.

Şi ochii au de suferit, întrucât  radiaţiile ultraviolete pătrund până la nivelul cristalinului şi al retinei, producând leziuni grave.

De aceea, medicii ne sfătuiesc să purtăm ochelari de soare, cu lentile care asigură deopotrivă protecţie UVA şi UVB, şi să-i protejăm în special pe cei mici, încă de la vârsta de 2-3 ani,  cu ochelari  de calitate.

redactor online – Doina Sîrbu / foto – unsplash.com