DISTRIBUIȚI

Pe 20 iunie, începând cu ora 19.00, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău va prezenta spectacolul ‘‘Carnavalul’’ după I.L. Caragiale în regia lui Alexa Visarion. Evenimentul, ce va avea loc la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, marchează deschiderea celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru MITURILE CETĂȚII.

★★★★★ Caragiale propune oglinda deformatoare a lumii oamenilor drept partener al lumii ființei ca dimensiune a abisalului.

Caragiale propune oglinda deformatoare a lumii oamenilor drept partener al lumii ființei ca dimensiune a abisalului. Cu o pasiune statornică și pătimașă, el mânuiește aparențe scandaloase sau hilare, voci ale esenței ce permit dezvăluiri la care accesul este de multe ori dificil: „sunt o ființă foarte complexă! Caprițioasă și statornică; impresionabilă ca un copil incult, blazată ca un filosof istovit, mahalagioaică și aristocrată; aci primitivă, aci ultrarafinată, iau în glumă împrejurările cele mai grave și sunt grav față de cine știe ce nimicuri”
Nu sunt puține imaginile despre un Caragiale „nervos și sensibil”, până la pierderea siguranței de sine, la care „veselia… coboară până într-un fond al reflecției și până într-un strat al melancoliei” (Tudor Vianu).

CARNAVALUL după I.L. Caragiale
Regia: Alexa Visarion
Scenografia: Irina Gurin
Expresie corporală: Irina Slobodeaniuc
Ilustrație și aranjament muzical: Șerban Fleancu
Selecția textelor din dramaturgia caragialiană: Ionel Nicolaev

Distribuţia:
Nae Girimea – Anatol Durbală
Iancu Pampon – Ion Mocanu
Mache Răzăchescu – Petru Hadârcă
Candidat la percepție – Ghenadie Gâlcă
Iordache – Iurie Focșa
Veta/un ipistat – Angela Ciobanu
Didina Mazu/o mască – Olesea Sveclă / Cornelia Maros-Suveică
Mița Baston – Ana Tkacenko
Chelner – Dan Melnic
Costică – Mihai Zubcu
Lache – Valentin Zorilă
Nenea Anghelache – Nicolae Ghereg
Râsu-Plânsu – Ecaterina Mardari
Bobocica – Draga Dumitrița Drumi-Focșa
Caliopi – Doriana Zubcu Marginean
un viorist – Vadim Buinovschi

Festivalul Internaţional de Teatru MITURILE CETĂŢII este un eveniment finanțat de Consiliul Judeţean Constanţa, fiind organizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

redactor online – Doina Sîrbu