DISTRIBUIȚI

În ultima perioadă, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se confruntă cu scăderea numărului de donatori. Luna trecută, numărul acestora s-a redus la jumătate. 14 iunie reprezintă “Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”. Cu această ocazie, Liliana Moldoveanu a realizat un interviu cu directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, Alina Dobrotă.

Cu ce dificultăți vă confruntați în acest moment?

Încă de la începutul lunii mai s-a înregistrat o reducere a numărului de persoane care s-au prezentat pentru a dona sânge, ceea ce a condus la recoltarea a aproximativ 200 de pungi mai puțin, comparativ cu luna mai a anului trecut. Acest aspect ne-a îngrijorat, având în vedere că urmează trei luni de vacanță, dar și de creștere a populației la nivelul județului și de creștere a numărului de accidente, implicit de creștere a solicitărilor de componente sanguine din partea spitalelor.

Vine sezonul estival, iar cererea este din ce în ce mai mare. Avem o situație specială noi, cei de la Constanța?

Da, dar ne-am descurcat în fiecare an, însă, profitând de evenimentul care are loc astăzi, “Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”, trebuie să spunem foarte clar că fără donatori de sânge, oricât de buni am fi noi echipa medicală, orice dotări am avea, nu am putea pune la dispoziția spitalelor tratamentul transfuzional pentru pacienți.

Există vreun risc atunci când donăm? Ce trebuie să știm noi, cei care nu avem o pregătire de specialitate?

Donarea de sânge, în sine, este o procedură medicală care nu generează discuri pentru donatori atâta vreme cât aceștia trec prin procedura de selecție, la fel și aceasta, o procedură medicală. Toți cei dornici să doneze, dar care n-au făcut-o până acum, sau toți cei care se tem să doneze sânge, trebuie să cunoască faptul că, absolut, toate materialele pe care le folosim sunt de unică folosință, tot ce ar trebui să fie, este steril, nu există niciun risc. Există în întreaga lume riscul unor reacții secundare la donarea de sânge, o lipotimie deci un leșin,  ceea ce apare într-un procent mic de cazuri la persoanele aflate la prima donare, în special la tineri și mai ales la bărbați.

Sunt o serie de facilități pe care le are donatorul. Într-o trecere în revistă ce oferiți?

Orice persoană care donează sânge, la solicitare, poate primi 7 tichete de masă, o adeverință pentru o zi liberă, ziua donării zi liberă plătită de la serviciu, decontarea cheltuielilor de transport dacă vine dintr-o altă localitate sau posibilitatea de a-și achiziționa un abonament, dacă locuiește în Constanța cu 50% reducere. Trebuie subliniat faptul că acestea sunt facilități, nu favoruri, nu recompense pentru gestul dumnealor. Este normal să se acorde ziua liberă pentru că cei care lucrează trebuie să lipsească de la serviciu și cu această ocazie menționez dificultatea cu care se confruntă mulți dintre cei care ar dori să doneze dar nu pot, întrucât angajatorul nu le recunoaște acest drept menționat într-o lege, Legea 282/2005. Este și unul dintre motivele pentru care numărul donatorilor a scăzut.

Au fost situații când oamenii au spus că au o dificultate cu un membru al familie și că li se cere, pentru operația pe care urmează să o efectueze, sânge. Care este situația?

Se ajunge la aceste situații, sunt reale și mai frecvente decât ar fi cazul. Aceste situații arată, de fapt, existența unor disfuncționalități organizatorice la nivelul spitalelor respective. Prin lege, personalul medical din spitale are obligația de a promova donarea de sânge. Medicul curant, al pacientului, are obligația de a-l informa pe acesta că îi prescrie tratament trasfuzional și totodată medicul trebuie să informeze familia, aparținătorii, că ar fi bine să doneze sânge. De aici până la a-i condiționa este diferența de la normal la ilegal.

Ce acțiuni aveți în perioada imediat următoare?

Cu plăcere anunț acțiunea ce va avea loc la Hârșova, sâmbâtă, 15 iunie și mulțumesc cu această ocazie Primăriei Hârșova și conducerii Spitalului Hârșova care s-au alăturat inițiativei noastre și împreună organizăm această acțiune. Apoi, în weekend-ul 29 – 30 iunie, vom fi cu caravana mobilă în Piața Ovidiu unde, în colaborare cu Primăria Constanța și cu organizatorii festivalului Neversea vom desfășura acțiunea de donare de sânge.

Un mesaj de “Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”?

Mesajul nu poate fi decât de mulțumire și de recunoștință către cei care vin și donează periodic sânge, fără a aștepta ceva în schimb. Repet, fără acești oameni, noi, personalul medical, nu am putea să-i ajutăm pe pacienți. Al doilea mesaj este, dumneavoastră, orice persoană sănătoasă, care locuiește în județul Constanța, puteți deveni donator de sânge. Gândiți-vă la faptul că multe boli nu au alternativă terapeutică. Sângele dumneavoastră contează!

14 iunie a fost aleasă drept “Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Și asta, ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. El s-a născut acum 148 de ani, pe 14 iunie, iar datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

realizator interviu – Liliana Moldoveanu / redactor online – Liviu Predescu / foto – unsplash.com