DISTRIBUIȚI

Vă invităm să facem un popas pe faleza din Constanţa, pentru a descoperi povestea primului hotel de la malul mării, o clădire impozantă ce este și în prezent unul dintre simbolurile zonei peninsulare.

S-a numit Terminus, apoi Carol I și a fost construit între anii 1879 și 1881. Adică imediat după revenirea Dobrogei la România.

Clădirea cu vedere la mare a fost realizată după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, în stil neoclassic.

Potrivit scrierilor vremii, hotelul rivaliza, la acea vreme, cu cele mai frumoase edificii din Europa. Primul prefect al Constanței, Remus Opreanu, sublinia, în acei ani, că marele hotel Carol I va contribui puternic la înmulțirea vizitatorilor pentru băile de mare, iar Constanța va fi o stațiune balneară dintre cele mai frecventate.

Hotelul avea 90 de camere si saloane spatioase cu balcoane, dar și mai multe bai calde si reci, la fiecare etaj.

În cei peste 100 de ani de existenta, cladirea a avut diverse destinatii, multe dintre ele fiind direct legate de Marina Militara. Intre anii 1924 si 1927 clădirea a fost supraetajată și a devenit camin ofiteresc. A fost preluată, atunci, de catre Cercul Militar. In 1931 hotelul a fost desfiintat, iar cladirea a gazduit Cercul Militar Regele Carol I.

Din anul 1978 a devenit sediul Comandamentului Marinei Militare, iar anul trecut a intrat într-un proces de reabilitare. Impunătoarea clădire a rămas, de-a lungul timpului, unul dintre monumentele istorice admirate de turiști și constănțeni, deopotrivă.