DISTRIBUIȚI

1 Mai deschide sezonul poveştilor la mare, iar unul dintre cele mai iubite staţiuni de pe litoral este Vama Veche.

Îi găsim originile acum vreo 200 de ani, când mai multe familii de găgăuzi au ajuns în Dobrogea otomană şi au înfiinţat un sat pe care l-au numit Ilanlîk. Adică loc plin de şerpi. La distanţă de peste un secol, zona avea să devină locul preferat al tinerilor nonconformişti.

Denumirea turcească s-a pastrat pana in 1913. După ce Cadrilaterul a intrat în graniţele României, s-a transformat în Vama Veche. În acea perioadă, elita românească prefera Balcicul, cu ţărmuri stâncoase şi străzi ce coboară spre mare.

După anii 40, când România a pierdut ţinutul Cadrilaterului, boemii au căutat un alt loc care să-i inspire şi pe care să-l iubească. Atunci au descoperit Vama Veche, un sătuc locuit de pescari şi agricultori. Oamenii le ofereau cazare, iar ei se bucurau de plaja sălbatică, de marea albastră, soare şi libertate. Aşa a devenit vama o atracţie nonconformistă, în perioada comunismului.

Locul preferat de folkisti, hipioţi şi rockeri s-a transformat de-a lungul timpului. A devenit din ce în ce mai cunoscut şi mai frecventat, aşa că, din micul sătuc Vama s-a transformat în atracţie turistică. Au apărut hoteluri şi numeroase restaurante care au dat locului un aer pestriţ.

Însă aşezarea continua să aibă valoare sentimentală, iar muzica rămâne un liant pentru cei care iubesc Vama despre care spun că „nu mai e ce-a fost“…

Foto – unsplash.com