DISTRIBUIȚI

Cunoaştem cu toţii Sfinxul din Carpaţi. Dar ştiaţi că natura a şlefuit un monument similar în Dobrogea, în Munţii Măcinului? Parcă ar fi chipul unui bărbat îngândurat, cu riduri şi cu fruntea îndreptată spre pământ.

Îl veţi descoperi urmânt traseul Culmea Pricopanului, creasta cea mai spectaculoasă din Parcul Naţional Munţii Măcinului.

De altfel, în Munţii Măcinului se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani. Sunt cei mai vechi ai tarii noastre si unii dintre cei mai batrani ai Europei. S-au format în urmă cu cu 300-400 de milioane de ani în urmă, în timpul orogenezei hercinice. Cândva, înălţimile lor depăşeau 3000 de metri. Sub forţa eroziunii, astăzi, vârful cel maiîinalt măsoară doar 467 de metri.

Odinioară, lanţul muntos din care făceau parte şi munţii Măcin străbatea Europa de la est la vest.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră și faună, dar și cu suprafețe importante de vegetație stepică, Munții Măcinului reprezintă singura zonă din Europa unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc alături de păduri submetiraneene și balcanice.

Aici se găsesc aproape 70% din tipurile de roci cunoscute, plante care cresc din piatră seacă, păsări emblemă și specii rare.

Recomandarea tuturor este să mergeți în Măcin primăvara, când totul prinde viaţă. Orice traseu aţi allege, panorama este spectaculoasă. Veţi admira întinderea nesfârşită a Dobrogei şi Dunărea.

Şi nu uitaţi că Munții Măcinului vin dintr-o altă lume, iar a merge pe ”crestele” lor este ca și cum ai face o călătorie în timp.