DISTRIBUIȚI

Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez, care se va desfăşura în perioada 8-19 mai în mai multe oraşe din ţară, va prezenta o selecţie de 18 de filme inedite, având ca temă „Paris, toujours…“, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Francez, remis luni AGERPRES.

„Unul dintre evenimentele far ale Sezonului România-Franţa, actuala ediţie a Festivalul Filmului Francez propune o temă care transcende timpul – ‘Paris, toujours…’, purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franţei, de la momentul fondator al Revoluţiei din 1789 până într-un prezent al tinerei generaţii, ce oscilează între deziluzie şi dorinţa de reinventare. Acest slogan este firul conducător al unei programări extrem de diverse, publicul fiind invitat să descopere o selecţie de 18 de filme inedite, structurate în jurul a patru secţiuni devenite reper de-a lungul ediţiilor precedente: Competiţia tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinema şi Retrospectiva“, precizează sursa citată.

Potrivit acestuia, Panorama propune filme din ultimul an ale unor regizori consacraţi, precum Stephane Brize, Christophe Honore sau Agnes Jaoui, care s-au impus în festivaluri, precum şi în sălile de cinema, fiind apreciate deopotrivă de critici şi de public.

Filmul „Un peuple et son roi“ („Un popor şi regele său“- regia. Pierre Schoeller, 2017) va deschide festivalul în 8 mai la Bucureşti, în prezenţa regizorului, prezentând o frescă despre emancipare şi idealurile revoluţiei de la Paris, 1789, ca piatră de temelie a redefinirii noţiunii de libertate.

„Tinerii cineaşti se bucură de o atenţie deosebită în competiţia ce reuneşte şase regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Dotată cu un premiu de finanţare pentru distribuţie oferit de TV5 Monde filmului preferat al publicului, secţiunea propune şase filme variate din punct de vedere stilistic, cuprinzând dramă, comedie, animaţie şi documentar. Doi dintre tinerii regizori ale căror filme sunt prezentate în competiţie vor fi prezenţi în România, în cadrul Festivalului, Marie Monge la Timişoara şi Bucureşti şi Matthieu Baryere la Bucureşti şi la Iaşi. Săptămâna Cahiers du Cinema se confundă cu la muse roumaine. Genica Athanasiou, Aurora Cornu şi Elvire Popesco, muze româneşti care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului, revin pe marele ecran într-o selecţie alcătuită de criticul Joachim Lepastier, colaborator stabil al Festivalului Filmului Francez“, precizează Institutul Francez din România.

Ajuns la cea de-a 23-a ediţie, Festivalul Filmului Francez din România va fi prezent în acest an, pentru prima dată, în 13 oraşe, cu 146 de proiecţii, respectiv în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Buzău, Constanţa, Piteşti, Sfântu Gheorghe, Sinaia şi Suceava. Toate filmele sunt prezentate în limba franceză, cu subtitrare în limba română.

Sursa – Agerpres / Foto – unsplash.com