DISTRIBUIȚI

Dick Dale, supranumit ”regele chitarei surf” datorită stilului său muzical deosebit, inspirat, după spusele sale, de sunetele pe care le-a auzit în timp ce plutea pe crestele valurilor, a decedat la vârsta de 81 de ani, a declarat pentru Reuters fostul său basist, Sam Bolle.

Dale, printre ale cărui melodii se numără hit-ul ”Misirlou”, lansat în 1962 şi inclus pe coloana sonoră a filmului ”Pulp Fiction”, a încetat din viaţă sâmbătă noaptea.

Muzica lui Dale a fost una dintre sonorităţile dominante ale culturii ”car-and-beach” (maşină şi plajă) de la sfârşitul anilor ’50 şi începutul anilor ’60 în California de Sud.

El a fost considerat creatorul muzicii surf instrumentale şi a exercitat o influenţă majoră asupra a numeroase formaţii şi chitarişti, precum Jimi Hendrix, Beach Boys şi Eddie Van Halen.

Popularitatea muzicii surf s-a estompat în Statele Unite odată cu debutul ”invaziei britanice” a trupelor rock, însă cariera lui Dale a cunoscut o revigorare în anii ’90.

În pofida problemelor sale de sănătate, care l-au urmărit la fiecare spectacol, el a continuat să cânte şi în 2019, în general alături de fiul său, chitaristul şi bateristul Jimmy Dale.

Întrebat în mai multe rânduri ce îl motiva să continue să cânte, Dick Dale a declarat că îşi dorea ”să moară pe scenă, într-o explozie a părţilor corpului”, însă a mărturisit şi că avea nevoie de 3.000 de dolari pe lună pentru a achita cheltuielile medicale care nu erau acoperite de asigurarea medicală, artistul luptându-se vreme îndelungată cu cancerul, diabetul şi probleme ale spatelui. Muzicianul a subliniat totodată că voia să îi inspire pe toţi cei care treceau prin clipe grele.

Considerat un precursor al muzicii heavy metal, artistul nu a consumat alcool, tutun sau droguri, notează Reuters. El a fost diagnosticat cu cancer rectal în 1966, care a recidivat în 2008, şi a suferit şi de probleme renale; însă, a continuat să cânte.

sursa – AGERPRES