DISTRIBUIȚI

Cea mai mare sculptură turnată în bronz din Marea Britanie, pentru realizarea căreia a fost nevoie de doi ani, va fi dezvelită vineri în localitatea Plymouth, potrivit Press Association.

Sculptura denumită Messenger (”Mesagerul”), care înfăţişează o figură feminină ”tânără şi puternică”, a fost realizată la o turnătorie dintr-o mică localitate galeză prin folosirea vechii metode a cerii pierdute.

Lucrarea va fi expusă în faţa Theatre Royal Plymouth, instituţie care i-a comandat sculptura artistului Joseph Hillier.

Postura statuii i-a fost inspirată lui Hillier de o actriţă care repeta pentru piesa ”Othello” pe scena teatrului.

Având dimensiuni impresionante – şapte metri înălţime şi nouă metri lăţime – sculptura nu a putut fi asamblată în interiorul turnătoriei.

Lucrarea a fost realizată pe secţiuni de către 30 de meşteri, bărbaţi şi femei, care au pus laolaltă, prin sudură, 200 de păci din bronz.

Sculptorul, originar din regiunea Cornwall, a declarat anterior pentru Press Association că lucrarea va fi cea mai mare sculptură în bronz din Regatul Unit ca volum – 25,6 metri cubi – şi va cântări nouă tone şi jumătate.

„Este într-adevăr de mari dimensiuni. Dacă stau întins pe jos, sunt cât talpa piciorului statuii”, a spus artistul.

În ciuda acestui fapt, ”postura sa este foarte mică. Este asemenea unui arc sub presiune…”

Vizitatorii vor trece pe sub corpul statuii ”pentru a intra în teatru, ca printr-o arcadă”.

„Oamenii au lucrat timp de mai mult luni în interiorul sculpturii, sudând piesele”, a mai spus Hillier.

„Reprezintă o femeie tânără şi puternică, o forţă activă, pe cale să transforme lumea prin acţiunile sale… O metaforă pentru măreţia teatrului.”

Sculptura a fost turnată la Castle Fine Arts Foundry din Llanrhaeadr-Ym-Mochnant şi a fost transportată la Plymouth Sound pe o barjă, după care a fost adusă la destinaţie cu un camion.

Lucrarea face parte dintr-un proiect în valoare de 7,5 milioane de lire sterline pentru reabilitatea Theatre Royal Plymouth.

Potrivit directorului executiv al teatrului, Adrian Vinken, sculptura este ”uluitoare”.

Messenger a fost creată de Hillier pentru Theatre Royal Plymouth ca un monument închinat creativităţii teatrului şi va fi dezvelită oficial vineri seară.

sursa – AGERPRES