DISTRIBUIȚI

Compozitorul austriac Johann Strauss (tatăl) s-a născut la 14 martie 1804, la Viena, şi a provenit dintr-un mediu modest. Părinţii săi, Franz Borgias Strauss şi Barbara Dollmann, erau hangii. Mama sa a murit când avea şapte ani, iar tatăl compozitorului a fost descoperit înecat când acesta avea 12 ani.

Tutorele său, croitorul Anton Müller, l-a dat ca ucenic la legătorul de cărţi Johann Lichtscheidl, ucenicie pe care a terminat-o în 1822. Strauss a luat lecţii de vioară şi violă. A studiat, de asemenea, muzica cu Johann Polischansky în timpul uceniciei sale, iar în cele din urmă a reuşit să-şi asigure un loc într-o orchestră locală condusă de compozitorul Michael Pamer. La vârsta de 15 ani s-a alăturat unui trio format de un alt compozitor pe nume Joseph Lanner, potrivit www.johann-strauss.org.uk.

Împreună cu prietenul său, Joseph Lanner, a înfiinţat un cvartet care cânta în braserii. Acest cvartet s-a mărit în scurt timp, devenind o mică orchestră pentru baruri, braserii sau concerte de promenadă. În 1825, Strauss a plecat cu câţiva dintre muzicienii lui Lanner pentru a-şi forma propria orchestră, care interpreta chiar valsurile compuse de el. Cu această ocazie, şi-a perfecţionat cunoştinţele în tehnicile de compoziţie. A devenit „regele valsului”, a călătorit enorm şi a fost invitat la curţile princiare.

În 1846 a ajuns la consacrarea oficială, odată cu numirea lui ca director al balurilor la curtea austriacă de la Schonbrunn, notează volumul „Dicţionar de Mari Muzicieni” (Editura Univers Enciclopedic, 2006). În perioada care a urmat a efectuat vizite de succes în Marea Britanie, în anii 1838 şi 1849. Ulterior, a revenit la Viena, fiind însă slăbit de mult timp de boală s-a stins din viaţă la 25 septembrie 1849. Funeraliile sale au dat prilejul unor mari manifestaţii publice.

De-a lungul vieţii, Johann Strauss (tatăl) a compus aproape 300 de lucrări. Creaţiile sale sunt însă deseori atribuite fiului său. Această operă cuprinde valsuri (în jur de 150), dar şi 14 polci, 28 de galopuri, 35 de cadriluri şi 19 marşuri.

sursa – AGERPRES