DISTRIBUIȚI

Unul dintre cele mai importante evenimente româneşti ale anului în capitala germană – Zilele Filmului Românesc a debutat în seara zilei de 26 februarie la Cinematograful Zeughaus, din complexul Muzeului Naţional de Istorie a Germaniei, în centrul istoric al Berlinului, potrivit unui comunicat ICR Berlin, transmis marţi AGERPRES.

Seria Rekonstruktion. Filmland Rumanien, aflată la cea de 4-a ediţie, va prezenta până pe 30 martie un număr de 19 producţii cinematografice, premiate la festivalurile internaţionale, inclusiv o selecţie a unor filme care au obţinut premii în ultimii cinci ani la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Seria a fost deschisă în data de 26 februarie, orele 19:00, cu filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. Titlul porneşte de la o frază rostită în Consiliul de Miniştri, în vara anului 1941, de către vicepremierul de atunci, Mihai „Ică” Antonescu. Regizorul Radu Jude îi oferă „micului Antonescu” un răspuns cinematografic în viziune proprie, respectiv povestea unei reconstituiri istorice. Jude îmbină naraţiunea filmică cu imagini de arhivă şi lecturi din cărţi de specialitate, spre a aborda un moment istoric tragic, petrecut la Odessa în toamna anului 1941.

Din program mai fac parte „Alice T” şi „Un Etaj Mai jos”, de Radu Muntean, „Comoara”, „Fotbal Infinit” şi „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, „Sieranevada”, de Cristi Puiu, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, „Două Lozuri”, de Paul Negoescu, „Ţara moartă”, „Aferim” şi „Inimi cicatrizate”, de Radu Jude, „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, „Vânătoare”, de Alexandra Bălteanu, „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, „Ana, mon amour”, de Peter Călin Netzer, „Aniversarea”, de Dan Chişu, şi „Câini”, de Bogdan Miriţă.

Câteva dintre proiecţii vor fi urmate de discuţii cu publicul, avându-le invitate pe regizoarea Ivana Mladenovic, în seara de 6 martie, pe scenarista Xandra Popescu, în seara de 12 martie, pe producătoarea Bianca Oana, pe 24 martie, şi pe monteuza Dana Bunescu, în seara de 26 martie.

Sursa – AGERPRES