DISTRIBUIȚI
Allejandro Inarritu, by Daniel Bergeron. Indiewire. 2014. No PR Agreement, No Release on file

Cineastul mexican recompensat cu cinci premii Oscar Alejandro González Ińárritu, care a semnat filme precum „Birdman”, „Babel” sau „The Revenant”, va prezida în luna mai juriul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, într-un semn de omagiu adus cinematografiei mexicane, au informat organizatorii, citaţi de AFP.

„Este pentru prima dată când juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat de un artist mexican”, au precizat miercuri, într-un comunicat, Pierre Lescure, preşedintele Festivalului de la Cannes, şi Thierry Fremaux, Delegatul general al Festivalului.

„Cannes este locul tuturor cinema-urilor şi, prin prezenţa autorului „Babel, Festivalul va celebra întreaga cinematografie mexicană”, au declarat aceştia, subliniind că se întâmplă ”extrem de rar” ca regizorul să fie de acord să facă parte dintr-un juriu.

Alejandro González Ińárritu (55 de ani) îi va succeda lui Cate Blanchett, al cărei juriu a acordat Palme d’Or peliculei „Shoplifters”, semnată de cineastul japonez Hirokazu Koreeda. O tranziţie cu atât mai fluidă cu cât actriţa australiană a făcut parte din distribuţia peliculei „Babel”, pentru care Ińárritu a primit premiul pentru regie la Cannes în 2006.

Cineastul a câştigat, de asemenea, la Cannes Marele Premiu al Săptămânii Criticii în 2000 pentru primul său lungmetraj „Amores Perros”.

„De la începutul carierei mele, Festivalul de Film de la Cannes a fost important pentru mine. Sunt onorat şi încântat să mă întorc în acest an şi extrem de mândru să prezidez juriul. Cinemaul curge în venele planetei, iar acest festival este inima sa”, a declarat regizorul, citat într-un comunicat.

„Ca juriu, vom avea privilegiul de a fi primii spectatori ai noilor filme ale colegilor noştri cineaşti veniţi din întreaga lume. Este o adevărată plăcere şi o mare responsabilitate, pe care ne-o vom asuma cu pasiune şi dedicare”, a completat el.

sursa – AGERPRES