DISTRIBUIȚI

Astăzi a fost marcată o sărbătoare mai puţin obişnuită: a fost Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

Ziua Îmbrăţişărilor este marcată în data de 21 ianuarie pentru că studiile arată că aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului. Ziua Îmbrăţişărilor a coincis cu Blue Monday, cunoscută ca fiind cea mai deprimantă zi din an. Astfel, prima o poate elimina pe cea de-a doua, dacă persoanele care se simt deprimate au personae dragi alături pentru a-i îmbrățișa și oferi un gang bun.

Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate. Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă. Alte studii indică gesturile de afecţiune drept benefice pentru a combate stresul şi oboseala, şi pentru a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.

Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, doar 10 secunde de îmbrăţişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului.