DISTRIBUIȚI

Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate au optat pentru destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice îndepărtate.

Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mare de zile libere, doar 10.500 de turiști români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate, potrivit unui comunicat transmis de Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România.

Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a scăzut cu aproximativ 5% față de anul trecut în aceeași perioadă, aceștia cheltuind însă o sumă similară cu cea de anul trecut, aproximativ 6,1 milioane de euro. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia și Bulgaria.

Se menține un interes crescut pentru destinații tip city-break, dar și pentru destinații exotice precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Dubai. S-au înregistrat și solicitări pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius și Thailanda, dar și pentru Maroc.

De-a lungul anului 2018, majoritatea românilor au ales să-și organizeze pe cont propriu vacanțele, astfel că numărul turiştilor români care îşi cumpără servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creştere. Aceştia rezervă în special bilete de avion şi cazări în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agrement, specifice perioadei.