DISTRIBUIȚI

Sonda InSight a NASA, care a ajuns luni pe Marte după un periplu interplanetar, a asolizat pe o suprafaţă uşor înclinată, însă acest lucru nu împiedică desfăşurarea misiunii ştiinţifice, a asigurat vineri Agenţia spaţială americană, relatează AFP.

‘Vehiculul se află uşor înclinat (aproximativ 4 grade), într-un crater de impact de mică adâncime plin cu praf şi nisip’, a explicat NASA într-un comunicat.

Sonda InSight a fost proiectată să funcţioneze la o înclinaţie maximă de 15 grade, iar experţii sunt încrezători. Cele două instrumente ştiinţifice de la bordul său, un seismometru francez şi o sondă de temperatură germană, ar trebui să funcţioneze normal.

‘Nu am putea fi mai fericiţi’, a declarat liderul proiectului InSight, Tom Hoffman. ‘Pe Marte nu există platforme de aterizare sau piste, aşadar coborârea într-o zonă care este, de fapt, o cutie mare cu nisip, lipsită de roci mari, ar trebui să faciliteze amplasarea instrumentului’. a adăugat el.

Primele fotografii realizate de Insight indică prezenţa a doar câteva pietre în imediata sa vecinătate. Însă, imagini mai bune sunt aşteptate în zilele următoare când vor fi îndepărtate protecţiile transparente de praf ale lentilelor celor două camere foto de la bord.

‘Aşteptăm cu nerăbdare imagini de înaltă rezoluţie pentru a confirma această evaluare preliminară’, a declarat Bruce Banerdt de la NASA.

InSight are ca misiune examinarea în detaliu a subsolului marţian pentru obţinerea unor informaţii care vor ajuta la o mai bună înţelegere a formării sale, cu miliarde de ani în urmă, şi la compararea sa cu Pământul.

Sonda InSight a asolizat pe Marte luni seară cu puţin timp înainte de ora 20:00 GMT, supravieţuind unor aşa-zise ‘şapte minute de teroare’, o etapă dificilă din procedura de coborâre spre suprafaţa marţiană, în timpul căreia sonda americană călătorea cu viteză foarte mare prin atmosfera rarefiată a ‘Planetei Roşii’, ce oferă o forţă de frecare mult prea mică pentru a încetini coborârea oricărui dispozitiv spaţial.

Sonda InSight a fost plasată în Elysium Planitia, o zonă plată aflată puţin mai la nord faţă de ecuatorul planetei, considerată un loc ideal de asolizare datorită suprafeţei sale plane şi lipsite de roci.

Aceasta a fost prima tentativă făcută de NASA pentru a trimite un dispozitiv spaţial pe planeta Marte după o pauză de şase ani.

Sursa – Agerpres