DISTRIBUIȚI

Organizatorul Festivalului de Film Documentar DocEst de la Iaşi, Florin Lăzărescu, a declarat, miercuri, că deşi filmul documentar este un film de nişă el este foarte apreciat de ieşeni şi, totodată, aduce plus valoare oraşului de pe şapte coline.

„Din ediţiile precedente ştiu că există un public la Iaşi pentru filmul documentar, ceea ce spune multe despre oraşul nostru. Le oferim ieşenilor prilejul să vadă filme variate, filme de ultimă oră care de altfel cu greu le-ar mai putea vedea în Iaşi. E unul dintre lucrurile frumoase care dau anvergură culturală oraşului. Ne propunem să vizionăm filme care nu prea pot fi văzute în alte situaţii în Iaşi. Filmul documentar e un film de nişă dar avem filme premiate în toată lumea, filme pe care nu ai unde să le vezi”, a declarat Florin Lăzărescu, organizatorul evenimentului.

El a declarat că prin colaborarea cu British Council, Institutul Cultural Francez, Centrul Cultural German şi-ar dori să aducă la Festivalul de Film Documentar DocEst filme documentare de ultimă oră, precum şi filme documentare premiate.

Totodată Florin Lăzărescu şi-a exprimat regretul că filmul documentar e privit mai puţin de publicul spectator în lipsa unei reţele de cinematografe.

În timpul Festivalului de Film Documentar DocEst, care se derulează în perioada 14-18 octombrie, la Iaşi vor rula 19 filme produse în patru ţări. Miercuri, prima zi a festivalului e organizată la Centrul Cultural Francez, urmând ca după aceea festivalul să continue timp de patru zile la Ateneul Tătăraşi.

„Este un festival important pentru că este realizat de Centrele Culturale German, Francez, Englez şi Primăria Iaşi. E un exemplu bun de cooperare între aceste
centre culturale. În al doilea rând, festivalul arată diversitatea cinematografului de acum. Îmi place această diversitate de filme. În ceea ce ne priveşte vom avea patru
filme franţuzeşti şi ne bucurăm de prezenţa la Iaşi a două realizatoare franceze care ne vor arăta filmul lor. Cred că este un mode a susţine acest tip de producţie care are nevoie de sprijin. Publicul este interesat. (…) Am văzut asta anul trecut. Publicul a venit să vadă filmele şi a fost bucuros. Cred că e foarte important să sprijinim acest tip de festivaluri”, a declarat directorul Centrului Cultural Francez din Iaşi, Vicent Lorenzini.

Pelicule din cadrul Festivalului de Film Documentar DocEst vor rula şi la Ateneul din Iaşi.

„Este o aliniere de simboluri. Fără doar şi poate este cel mai important festival de film documentar al regiunii, fiindcă Ateneul din Iaşi are cel mai nou cinematograf al regiunii. Cred că România merită să fie lângă Franţa, Germania şi Marea Britanie, în ceea ce priveşte centrele culturale. Credem că nu se putea găsi un loc mai potrivit pentru un astfel de festival cum e Ateneul din Iaşi”, a declarat managerul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei.

În cadrul Festivalului DocEst vor rula 19 documentare, vor fi prezenţi 19 invitaţi din 4 ţări în 5 zile. Potrivit organizatorilor, „DocEst este un festival cu o importantă componentă participativă, aşadar publicul va juca un rol important în dezbaterile programate după filme şi moderate de coordonatorul artistic al festivalului, responsabil de selecţia filmelor româneşti”.

Sursa – agerpres