DISTRIBUIȚI

Bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, inclusiv un inel cu diamante care conţine o şuviţă din părul reginei, vor fi scoase miercuri la licitaţie la Geneva de către Sotheby’s, după ce au fost ţinute departe de ochii publicului timp de două secole, relatează AFP.

Cele zece podoabe, care provin dintr-o colecţie a familiei Bourbon-Parma, au făcut înconjurul lumii pe parcursul ultimelor săptămâni, oferind iubitorilor de bijuterii ocazia să admire, pentru prima dată, aceste obiecte cu valoare istorică.

Atracţia principală a licitaţiei ar putea fi un pandantiv deosebit, cu diamante şi cu o perlă naturală de o mărime excepţională, în formă de pară (26 mm x 18 mm), cu o valoare estimată cuprinsă între 1 şi 2 milioane de dolari (între 888.380 euro şi 1,78 milioane de euro).

Printre alte obiecte emblematice care i-au aparţinut reginei, se află, de asemenea, o pereche de cercei cu perle, estimată la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de dolari şi un colier din perle naturale, al cărui preţ estimativ ajunge la 70.000 de dolari.

„Este vânzarea secolului”, a declarat pentru AFP Andres White Correal, directorul departamentului de bijuterii al Sotheby’s, cu ocazia prezentării acestora la Londra. „Există ceva mai deosebit decât Maria Antoaneta? Mai ales că nu au mai rămas multe dintre bijuteriile care i-au aparţinut”.

Dacă alte regine s-au remarcat pe plan politic sau istoric, Maria Antoaneta avea ”clasă”, susţine expertul casei de licitaţii.

Soţia lui Ludovic al XVI-lea deţinea numeroase bijuterii cu diamante, multe dintre acestea incluse în licitaţia de miercuri.

Printre acestea se află o broşă datând de la finalul secolului al XVIII-lea, decorată cu un superb diamant galben. Partea bătută în diamante a broşei i-a aparţinut Mariei Antoaneta, în timp ce diamantul galben a fost adăugat mai târziu. Bijuteria a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 50.000 şi 80.000 de dolari.

Un inel cu diamante, care conţine fire din părul reginei, evaluat la o sumă cuprinsă între 8.000 şi 10.000 dolari va fi, de asemenea, scos la licitaţie.

Maria Antoaneta aprecia şi ceasurile, dovadă fiind un ceas de buzunar care pe carcasă are gravate iniţialele MA şi trei flori de crin (estimat la o sumă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de dolari).

Casa de Habsburg şi ducii de Parma

Înainte de încercarea sa de a părăsi Franţa însoţită de Ludovic al XVI-lea şi de copiii săi, Maria Antoaneta şi-a trimis bijuteriile la Bruxelles, după care obiectele au fost transmise unor cunoscuţi din Austria, ţara sa de origine.

Arestaţi la Varennes, Ludovic al XVI-lea şi Maria Antoaneta au fost executaţi prin ghilotinare în octombrie 1793, iar fiul lor, Ludovic al XVII-lea, a murit în captivitate. Singura care a scăpat cu viaţă, după Revoluţia Franceză, a fost fiica lor, Marie-Thérese, eliberată în decembrie 1795. La sosirea acesteia la Viena, împăratul Austriei, i-a restituit bijuteriile mamei, păstrate cu grijă.

Marie-Thérese nu a avut copii şi i-a oferit o parte dintre bijuterii nepoatei şi fiicei sale adoptive, Louise de France, ducesă de Parma şi nepoată a regelui Carol al X-lea, care, la rândul său, le va transmite fiului său, Robert I, ultimul duce de Parma pe tron.

Colecţia de bijuterii scoasă miercuri la licitaţie de către Sotheby’s, aparţinând în totalitate familiei Bourbon-Parme, cuprinde şi obiecte deţinute de regele Carol al X-lea, arhiducii de Austria şi ducii de Parma.

Lotul cuprinde şi decoraţii care au aparţinut fiului lui Carol al X-lea (ultimul Bourbon care a domnit în Franţa), Louis Antoine de Bourbon, ducele de Angouleme, care se va căsători cu verişoara sa, ”Madame Royale”, aşa cum era supranumită Marie-Thérese, singura fiică supravieţuitoare a reginei.

O veritabilă capodoperă, decoraţia ordinului ”Toison d’Or”, bătută în aur şi diamante, conţine un diamant mare alb precum şi un safir înconjurat de rubine. Este estimată la o valoare cuprinsă între 300.000 şi 400.000 de dolari.

Licitaţia va mai cuprinde şi obiecte care au aparţinut unei alte aripi a acestei case regale europene, Bourbon-Parma de Austria, printre care un set compus dintr-o broşă şi o pereche de cercei ornaţi cu rubine birmaneze (estimat între 150.000 şi 250.000 de dolari).