DISTRIBUIȚI

Regina Maria, figură centrală în eforturile de război ale României din timpul primei conflagraţii mondiale, a fost prezentată publicului britanic într-o serie de intervenţii ample ale istoricului şi realizatoarei TV Tessa Dunlop, în cadrul unor emisiuni de mare audienţă ale posturilor de televiziune şi radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman’s Hour), Channel 5 (5 News) şi în varianta online a revistei History Today.

Întrebată în cadrul emisiunii BBC Breakfast (1,5 milioane telespectatori) de ce crede că Regina Maria este puţin cunoscută în Marea Britanie, ţara ei de naştere, Tessa Dunlop a răspuns: ‘Desigur regimul comunist a ascuns realizările familiei regale, însă cred că multe motive au de-a face cu noi, aici în Marea Britanie, cu felul în care interpretăm istoria lumii şi a războiului. Marele ei moment a fost în timpul Primului Război Mondial, când românii au fost aliaţii noştri, începând din 1916. Dar noi nu ne oprim aproape niciodată atenţia asupra frontului de est, suntem preocupaţi doar de frontul de vest şi e de înţeles, pentru că aici au pierit oamenii noştri. Dar cred că, dacă e să ne gândim la schimbările din societatea britanică, la cele două mari comunităţi poloneză şi română, poate că a venit timpul să privim şi spre aliaţii noştri şi spre poveştile lor extraordinare.’

Tessa Dunlop a reamintit publicului englez originea britanică a Reginei Maria, precum şi portretul realizat în epocă de New York Times, care o descria drept „o personalitate expresivă şi de neuitat din timpul războiului“.

În opinia jurnalistei britanice, există o paralelă între destinul Reginei Maria şi cel al Prinţesei Diana, nu doar din prisma căsătoriei cu prinţi moştenitori ai tronurilor, ci şi prin felul revoluţionar în care au gestionat relaţia cu presa. „Să porţi uniformă de asistentă medicală devenise în timpul războiului forma idealizată a condiţiei feminine şi, odată cu moartea lui Edith Cavell (asistentă medicală britanică a cărei execuţie de către armata germană în Belgia, în 1915, a fost condamnată internaţional şi prezentată in extenso în presă – nota noastră), se creează, dacă vreţi, un spaţiu vacant în care această martiră trebuie să se reîncarneze. Din prima zi a războiului Regina Maria este foarte preocupată nu doar de hainele sale albe de asistentă – care, în adevărat spirit ortodox oriental, sunt lungi până la pământ, astfel încât dau senzaţia că ar putea aparţine unei călugăriţe, cu crucea roşie, simbolul universal al speranţei, vizibilă deasupra frunţii – dar insista ca şi fiicele ei şi toate marile doamne ale României să îi urmeze exemplul“.

Tessa Dunlop a remarcat, în portretul făcut Reginei, curajul ei extraordinar: „Îşi pierde cel mai tânăr şi preţuit fiu din cauza tifosului, când germanii se apropie de Bucureşti, epidemia omorând a opta parte din populaţie, incluzând şi victimele de pe front. Cu cât situaţia se înrăutăţea, cu atât mai mult pare mai nepăsătoare în faţa pericolului, atrăgând atenţia ziariştilor. De exemplu, când cei din jurul ei insistau să poarte mănuşi de cauciuc, tifosul fiind foarte contagios în special în mijlocul iernii în România, Regina le răspunde, memorabil: «Nu credeţi că soldaţii se bucură mai mult când îmi sărută mâna neacoperită?», întâmplare amintită de diplomatul francez Saint-Aulaire în memorii. Şi-a asumat riscuri considerabile“.

Jurnalista britanică a menţionat eforturile diplomatice ale Reginei Maria atât la Conferinţa de Pace de la Paris, cât şi pe lângă regele George al V-lea al Marii Britanii, vărul ei. La sfârşitul Primului Război Mondial, România devenea a 5-a cea mai mare ţară din Europa.

Excelentă vorbitoare de limba română şi o prietenă a României, Tessa Dunlop a amintit şi de două dintre evenimentele pe care Institutul Cultural Român le propune în următoarea perioadă. Primul dintre acestea o are în prim plan chiar pe scriitoarea britanică, care va susţine o conferinţă la sediul ICR Londra în 21 noiembrie, în timp ce la începutul lunii decembrie va fi instalată o statuie în localitatea Ashford, în apropierea locului de naştere al prinţesei engleze care avea să devină Regina Maria a României.