DISTRIBUIȚI

Un automobil Jaguar MK II, unul dintre ultimele vehicule din colecţia deţinută de magnatul Pierre Bergé şi designerul Yves Saint Laurent, a obţinut o sumă record în cadrul unei licitaţii desfăşurate duminică la Lyon, când s-a vândut pentru 74.500 de euro taxe incluse, a anunţat luni casa de licitaţii Osenat, potrivit AFP.

Scos la licitaţie cu prilejul vânzării unui lot de vehicule de colecţie, automobilul fabricat în 1963 a fost estimat la 30.000 de euro. Este pentru prima oară când acest model, Jaguar MK II 3.8, cu caroseria sa verde originală, participă la o licitaţie atât de importantă.

Un Mercedes-Benz 450 SEL 6.9, din 1977, pe care celebrul cuplu îl utiliza la Deauville şi Tanger, a fost adjudecat pentru 44.500 de euro, aproape dublu faţă de valoarea estimată.

La începutul lui noiembrie, o colecţie de artă care i-a aparţinut lui Pierre Bergé a fost adjudecată pentru 27,5 milioane de euro (cu taxe). În catalogul casei de licitaţii Sotheby’s, toate cele 975 de obiecte scoase la vânzare au fost adjudecate contra unor sume de până la patru ori valoarea estimată.

Decedat la 8 septembrie 2017, la vârsta de 86 de ani, omul de afaceri francez, unul dintre marii colecţionari ai vremii sale, îşi împărţea timpul între cele patru reşedinţe: un hotel privat din Paris, o casă de vacanţă în Normandia, o locuinţă în Saint-Rémy-de-Provence şi vila Mabrouka din Tanger.

O parte din sumele obţinute în urma acestei licitaţii sunt destinate Fundaţiei Pierre Bergé-Yves Saint Laurent şi fundaţiei Jardin Majorelle din Marrakech.

În 2009, magnatul Pierre Bergé a scos la vânzare importanta colecţie pe artă strânsă timp de o jumătate de secol împreună cu Yves Saint Laurent. Această ”vânzare a secolului” a obţinut 373 de milioane de euro.

La 14 decembrie, la Paris, Sotheby’s a programat cel de-al patrulea lot cu obiecte din biblioteca personală a lui Pierre Bergé, care cuprinde cărţi şi manuscrise din secolul al XV-lea până în cel de-al XX-lea.