DISTRIBUIȚI

O flotă de baleniere a plecat luni din vestul Japoniei îndreptându-se către Antarctica pentru a vâna sute de balene Minke, au anunţat autorităţile guvernamentale în ciuda criticilor internaţionale, relatează luni DPA.

Până la 333 de balene Minke (cea mai mică specie din grupul balenelor mari) vor fi vânate de flota japoneză în Oceanul Antarctic până în luna martie a anului viitor ”pentru cercetări ştiinţifice”, a anunţat Agenţia pentru pescuit într-un comunicat.

Aceasta va fi cea de a patra acţiune de acest gen desfăşurată în zonă de la dispoziţia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga care a hotărât în luna martie 2014 că vânătoarea de balene nu are legătură cu cercetarea ştiinţifică, ceea ce a determinat autorităţile japoneze să stopeze timp de un an această practică.

Tokyo a reluat vânătoarea de balene în Antarctica în anul fiscal 2015-2016 după ce a decis reducerea numărului de exemplare capturate la 333, aproximativ o treime din numărul balenelor care erau vânate în mod obişnuit.

Japonia a oprit în mod oficial vânătoarea comercială de balene în 1988, respectând adoptarea cu doi ani înainte a moratoriului Comisiei internaţionale privind vânătoarea de balene (IWC). Însă, practica a fost continuată sub pretextul ”cercetării”, criticii afirmând că autorităţile nipone profită astfel de o ambiguitate a textului care permite capturarea cetaceelor în scopuri ştiinţifice.

În luna septembrie a acestui an, în cadrul reuniunii IWC desfăşurată în oraşul brazilian Florianopolis, a fost respinsă propunerea Japoniei de ridicare a interdicţiei impusă cu 32 de ani în urmă pentru vânătoarea de balene. Respingerea a determinat autorităţile de la Tokyo să sugereze că ar putea părăsi IWC, un reprezentant al autorităţilor japoneze declarând că nu statul nipon nu are de ales decât să ”ia în calcul toate opţiunile posibile”.

Consumul de carne de balenă are o lungă istorie în Japonia, ţară în care pescarii capturează de secole aceste cetacee. Industria balenieră a cunoscut apogeul după Al Doilea Război Mondial, practica contribuind la alimentarea unei ţări confruntată cu foametea.

Însă, consumul acestui tip de carne albă sau roşie, cu aspect de muşchi de vită, a scăzut considerabil după ce arhipelagul a devenit una dintre cele mai bogate economii din lume.