DISTRIBUIȚI

Rutele navigabile, lacurile, canalele acoperite de vegetaţie, păsările, flora, arhitectura locală şi satele înconjurate de ape sunt disponibile în Street View pe Google Maps. Ele pot fi parcurse virtual, pe diferite niveluri, la pas, cu căruța, cu bicicleta sau cu barca de orice persoană din lume cu o conexiune la internet.

Un explorator virtual poate admira pelicanii care îşi iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care şerpuieşte printr-o pădure inundată, mlaştini şi lacuri. Mai apoi se poate plimba pe canalul Şontea, printre viţa de vie sălbatică, şi pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos, creând un tunel de vegetaţie spectaculos.

La câteva click-uri mai încolo peisajul se schimbă: un lac cu nuferi, stârci, egrete şi pelicani. Iubitorul de păsări poate vedea cormoranii care se hrănesc pe Lacul Puiu sau poate „da o fugă“ pe Laguna Sacalin.

Pe uscat, poate fi explorată arhitectura tradiţională din Deltă în localitatea Letea sau se pot face plimbări pe străduţele înguste din Mila 23. La final, vizitatorul virtual se poate relaxa pe plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina.

Proiectul de preluare a imaginilor din Delta Dunării a fost realizat cu ajutorul echipei World Wide Fund for Nature România, care a parcurs Delta în lung şi în lat cu trekkerul Google în spate, pe bicicletă, pe barcă sau cu căruţa, cu sprijinul localnicilor. Operaţiunea de preluare a imaginilor s-a desfăşurat pe parcursul lunii iunie 2018.

În total, sunt acoperiţi peste 1.500 de kilometri de canale şi drumuri, care au fost străbătuți de echipa, care a implementat proiectul.

„Bugetul alocat a fost unul relativ mic – 1500 de euro, și tehnologia furnizată de Google, pentru deplasarea în teren a experților. A fost o echipă de aproximativ 10 persoane. Proiectul a pornit de la dorința de a arăta, de a aduce Delta mai aproape de oameni, pentru că e mult mai ușor să protejezi ceva ce cunoști, ceva ce înțelegi – Delta Dunării, cu tot ce are ea mai frumos – de la speciile sălbatice, până la arhitectura tipică“, a declarat Adriana Trocea, expert comunicare WWF România.

Delta Dunării, sit UNESCO protejat la nivel internaţional, adăposteşte peste 5000 de specii de animale şi plante, peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani şi cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş din Europa.

De asemenea, Delta este cunoscută pentru dinozaurii subacvatici, sturionii, cei mai mari peşti de apă dulce din lume. Dar decenii de abuz, de exploatare nesustenabilă a resurselor, a făcut ca populaţiile speciilor de apă dulce să fie acum cele mai afectate, declinul fiind în acest caz de 81%, mai mult decât dublă faţă de speciile terestre şi marine. În plus legislaţia care protejează apele Europei este acum în pericol. Pentru că nu au reuşit să pună capăt distrugerilor care afectează aceste zone – de la proiecte de infrastructură, la desecări şi agricultură care poluează sau foloseşte prea multă apă – guvernele statelor membre UE vor să slăbească legislaţia.

La fel de simplu cum este acum să te plimbi prin Delta Dunării este să și o protejezi – în câteva click-uri poţi scrie Comisiei Europene, pe wwf.ro/protejeazaapa.