DISTRIBUIȚI

Faimoasa trupă canadiană Cirque du Soleil a oferit pentru prima dată duminică un spectacol în Arabia Saudită, impresionând publicul printr-un uimitor show de acrobaţii, în pofida unei crize diplomatice severe între Ottawa şi Riad, informează AFP.

Show-ul a avut loc în capitala Riad, cu ocazia Zilei Naţionale a Arabiei Saudite, la puţin peste o lună după expulzarea ambasadorului canadian de către regatul saudit şi o îngheţare a relaţiilor comerciale, în replică la solicitările Ottawei de eliberare a activiştilor închişi de această monarhie din Golf.

Peste 80 de artişti au urcat pe scenă, îmbrăcând pentru această ocazie 250 de costume care au ţinut cont de tradiţiile din acest regat ultraconservator, a indicat Cirque du Soleil.

Anunţarea acestui concert a fost făcută la Los Angeles în luna aprilie în timpul vizitei prinţului moştenitor Mohammad bin Salman Al Saud în Statele Unite, însă tensiunile diplomatice care au urmat în luna august au pus sub semnul întrebării venirea artiştilor.

Conflictul cu Ottawa a izbucnit pe 5 august, după un mesaj postat pe Twitter de ambasada canadiană care solicita „eliberarea imediată” a activiştilor pentru drepturile omului recent arestaţi – un gest calificat drept „o mare greşeală”, de către ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir.

Autorităţile canadiene au precizat însă că nu vor ceda presiunilor saudite, reiterându-şi sprijinul acordat cauzei drepturilor omului, chiar dacă diplomaţii au dat asigurări despre continuarea negocierilor la nivel înalt între cele două ţări.

Regatul a solicitat studenţilor saudiţi să părăsească Canada până la sfârşitul lunii august, înainte de a împinge termenul până la 22 septembrie pentru 1.000 de studenţi la medicină, pentru a-şi termina studiile.

Ziua Naţională a Arabiei Saudite a fost sărbătorită duminică în restul regatului cu numeroase concerte şi spectacole folclorice şi cu peste 990.000 de focuri de artificii în 20 de oraşe, potrivit Ministerului Informaţiilor.

În luna februarie, autorităţile saudite au anunţat că peste 5.000 de festivaluri şi concerte vor avea loc în 2018 (dublu faţă de anul trecut) şi că 64 de miliarde de dolari vor fi investiţi în acest sector în următorii 10 ani.