DISTRIBUIȚI

Aproximativ 2.000 de persoane participă la Festivalul Borșului de Pește care se desfășoară în localitatea tulceană Crișan.


  • Redactor: Monica CRUCEANU-COMȘA

Evenimentul se află la a șasea ediție, fiind atât o atracție pentru turiști, cât și un prilej de întâlnire pentru localnici, ne-a spus Silviu Gheorghe, președintele Asociației Naționale pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) Tulcea, organizatorul evenimentului.

Silviu Gheorghe: „Este un eveniment care îmbrățișează întreg teritoriul Deltei Dunării. Noi promovăm gastronomia întregii Delte, nu numai a Crișanului. Acest eveniment reușește să adune la un loc comunitățile întregii Delte. Este un lucru mult mai important decât imaginea noastră în exterior. Faptul că suntem pe acest areal – este foarte mare, dar suntem dispersați. Sunt oameni care nu s-au văzut de ani de zile și la acest eveniment reușesc să vină și să se cunoască și să socializeze, chiar dacă pare micuț acest spațiu. Imaginați-vă că Delta Dunării are doar 12.000 de locuitori, Crișanul în sine are 800 de locuitori“.

Este un eveniment care îmbrățișează întreg teritoriul Deltei Dunării, noi promovăm  gastronomia întregii delte, nu doar a Crișanului. Acest eveniment reușește să adune la un loc comunitățile întregii delte, iar acesta este un lucru mult mai important decât imaginea noastră în exterior. Suntem pe acest areal foarte mare, dar suntem dispersați. Sunt oameni care nu s-au văzut de ani de zile, iar la acest eveniment reușesc să vină, să se cunoască și să socializeze. Probabil pare micuț acest spațiu, dar Delta Dunării are doar 12.000 de locuitori, localitatea Crișan are 800 de locuitori.

 

De-a lungul celor 6 ediții, Festivalul Borșului de Pește a crescut în notorietate, impactul său în economia zonei fiind ocuparea integrală a spațiilor existente de cazare.

Silviu Gheorghe: „În momentul de față, aproape toate locurile din raza comunei Crișan și de la Sulina și de la Mila 23 și așa mai departe sunt full. Nu mai găsiți un loc de cazare. Foarte mulți oameni au venit special pentru acest eveniment. Agențiile de turism din România îl vând ca pachet integrat. Și mai există un aspect: există copii, rude care sunt în străinătate sau în altă parte și care își programează concediile în funcție de acest eveniment și vin special să se întâlnească cu rudele, dar să se și bucure de eveniment“.

În momentul de față, toate locurile de cazare din raza comunei Crișan, Sulina și Mila 23 sunt ocupate. Nu mai găsiți un loc de cazare! Foarte mulți oameni au venit special pentru acest eveniment, agențiile de turism din România îl vând ca pachet integrat și așa mai departe. Și mai este un aspect, există copii, există rude care sunt în străinătate sau prin altă parte care își programează concediile în funcție de acest eveniment și vin special atât ca să se vadă cu rudele, dar să se și bucure de acest festival.

Costul mediu pentru o cameră la o pensiune în Crișan în perioada în care se desfășoară festivalul este de 130 – 150 de lei pe noapte cu mic dejun inclus, a precizat primarul localității Ilie Munteanu.