DISTRIBUIȚI

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa va fi joi, 23 august 2018, cu începere de la ora 10.30, gazda unui eveniment deosebit şi mult aşteptat: lansarea volumului „Capidava II – Building C1 – Contributions to the history of annona militaris in the 6th century“, o carte în care „personajul principal“ este unul dintre cele mai interesante situri arheologice ale României.

Lucrarea redactată integral în limba engleză poartă semnătura unor specialişti reputaţi: conf.univ.dr. Ioan Carol Opriş – prodecanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti şi dr. Alexandru Raţiu, muzeograf şi arheolog în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).

Monografia este rodul unor intense cercetări efectuate de către cei doi autori între anii 1993-1996, apoi în campaniile 2006-2011 şi în anul 2014.

Cercetarea a fost realizată asupra unui edificiu cu o suprafaţă totală ce depăşeşte 100 de metri pătraţi şi care se află în partea sudică a cetăţii, pe Via Principalis, în imediata apropiere a unicii porţi directe.

S-a stabilit că edificiul în cauză a fost funcţional în cursul sec. al VI-lea p.Chr, până în ultima parte a acestuia. Conform specialiştilor, el a fost distrus cândva după anul 582, în cursul unor atacuri devastatoare ale triburilor avaro-slave ce invadaseră Dobrogea antică (Scythia Minor). În timpul unuia dintre aceste atacuri, întreaga zonă de Sud-Est a cetăţii Capidava (curtinele G şi H, turnul de poartă nr.7 şi horreumul – marele antrepozit) au fost distruse în urma unui incendiu.

Monografia „Capidava II – Building C1 – Contributions to the history of annona militaris in the 6th century“ este editată de Mega Publishing House – Cluj Napoca şi a fost iniţial lansată pe 13 iulie 2018 la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Ea a fost publicată în cadrul seriei „Frontierele romane din România“, susţinută de Comisia Naţională LIMES, în cadrul Programului Naţional LIMES, an 2017, sub finanţarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Capidava este unul dintre cele mai cunoscute şi interesante situri antice dobrogene, şi face obiectul cercetărilor de specialitate încă din anul 1924. Cetate iconică a limesului (frontierei) din Dobrogea, Capidava a avut o existenţă lungă şi zbuciumată. A fost întemeiată în primii ani ai sec.II p.Chr, în timpul împăratului Traian şi a continuat să existe până în veacul al VII-lea.

După numeroase atacuri ale migratorilor, cetatea a fost părăsită timp de două secole însă locuirea a fost iar reluată în sec.IX p.Chr. (în timpul dominaţiei bizantine). A mai funcţionat timp de două veacuri dar la jumătatea sec.XI, fortificaţia bizantină a fost definitiv distrusă.

Istoria Capidavei este una extrem de captivantă iar o lucrare precum „Capidava II – Building C1 – Contributions to the history of annona militaris in the 6th century“ are o importanţă capitală în demersul de reconstituire a acestei poveşti adevărate.

Lansarea de carte va avea loc joi, 23 august 2018, ora 10.30, în Aula „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

sursa: Agerpres