DISTRIBUIȚI
Troleibuzul 42

Prima linie de troleibuz din Constanța a apărut în anul 1959. Avea o lungime de 10,4 km și era deservită de mijloace de transport românești tip TV2E, potrivit www.ratc.ro.

La 1 ianuarie 1980, IJTL (Întreprinderea Județeană de Transport Local, actuala RATC) avea 640 de autobuze, 123 de troleibuze, 48 de taximetre și 973 de autovehicule de transport marfă.

De-a lungul timpul, troleibuzele din Constanța au suferit modificări. Începând din anul 2001, treptat, locul acestor mijloace de transport în comun este luat de autobuze.

Câțiva iubitori ai transportului în comun au păstrat fotografii care atestă faptul că în municipiul Constanța au circulat tramvaie și troleibuze.

Astăzi aflăm povestea liniei 42. Istoria liniei 42

Una dintre puținele linii de transport în comun care și-au menținut traseul după transformarea din troleibuz în autobuz este 42.

Traseul liniei pornește de la Complexul Cireșica din cartierul Tomis Nord. Iată cum arăta zona Cireșica în anii ’80 și cum arată astăzi:

În fotografia din anii ’80 se observă un troleibuz de pe linia 45. Potrivit Wikipedia, linia 42 era soră cu linia 45, pe vremea când aceasta avea capătul de linie în Piața Unirii. Liniile 42 și 45 provin din două foste linii de autobuz, 8 și 22, și ele linii surori.

Aceeași sursă scrie că traseul liniei 8 era următorul:

Poarta 2 Port-Strada Traian-Strada Negru-vodă-Strada Mircea cel Bătrân-Strada Nicolae Iorga-Strada Maramureș-Strada Războieni-Strada Chiliei-Strada Soveja-Bulevardul Alexandru Lăpușneanu-Strada Sucevei-Strada Cișmelei-Tomis Nord

Traseul liniei 22 era următorul:

Poarta 1 Port-Strada Marinarilor-Strada Traian-Strada Mihai Viteazul-Bulevardul Mamaia-Bulevardul Tomis-Bulevardul Alexandru Lăpușneanu-Strada Sucevei-Strada Cișmelei-Tomis Nord

Liniile de autobuz 8 și 22 au fost desființate în 1980, cănd au fost înlocuite cu liniile de troleibuz 45, respectiv 42. Capătul de linie al troleibuzului 45 a fost însă mutat de la Poarta 2 în Piața Unirii. La reorganizarea traseelor IJTL din 1985, autobuzul 22 a fost reînființat, de data aceasta cu traseul Tomis III-Ovidiu-Năvodari, traseu desființat și el în 2001.

Traseul liniei 42

După capătul de linie Complex Cireșica, traseul liniei continuă prin zona Complexului Brotăcei și apoi pe la Boema.

În continuare, mijloacele de transport în comun trec prin zonele Tomis 3, Dacia și Colegiul Tehnic Tomis.

Autobuzele își continuă traseul prin zona Spitalului Județean.

Foarte puține fotografii mai amintesc de faptul că pe bulevardul Tomis au circulat mijloacele de transport în comun electrificate. Poate doar blocul turn din intersecția de la Capitol este unul intre martorii schimbărilor radicale din transportul în comun de la malul mării.

În centrul orașului, autobuzele de pe linia 42 își continuă traseul pe strada Mihai Viteazu, prin zona fostei școli numărul 13 (azi Grădinița Perluțele Mării).

După ce trec de Tomis Mall, autobuzele traversează intersecția de la Teatrul de Stat Constanța (Teatrul Fantasio).

Spre finalul traseului, mijloacele de transport în comun ajung prin zona restaurantului Colonadelor.

Traseul se încheie la Poarta 2 Port.

Sursa foto vechi: Facebook Daniel George