DISTRIBUIȚI

A doua ediţie a Festivalului AWAKE, primul festival boutique din România, îşi deschide porţile vineri la Castelul Teleki din Gorneşti, în apropiere de Târgu Mureş, la care se estimează o participare de circa 30.000 de persoane.

„Primul festival boutique din România, care se mulează pe noile trenduri europene, în care aceste boutique festivals sunt mai mult decât o platformă muzicală, sunt o platformă de muzică-arte-idei, devin toate mai mult decât o manifestare la care mergi, mai mult decât o serie de concerte. Şi aşa am avut ideea de a face un boutique festival, iar ideea locaţiei a venit de la un grup de studenţi din Târgu Mureş, studenţi care erau supăraţi că nu mai exista festivalul Peninsula şi care ne-au pistonat (…). Ei au găsit acest loc minunat, Castelul Teleki, unul dintre cele mai frumoase monumente de Clasa A din România, cu un parc de 8 hectare şi un castel fabulos, foarte bine conservat”, a declarat directorul festivalului, Laura Coroianu.

Aceasta a precizat că organizatorii nu intenţionează să facă un festival uriaş, de masă, întrucât capacitatea AWAKE este de 10.000 de oameni pe zi, iar din acest motiv se doreşte promovarea acestui Castel Teleki şi a unui mod de a proteja mediul.

Festivalul, care se va desfăşura de vineri până duminică, va avea drept capete de afiş nume precum Morcheeba, Milky Chance, Akua Naru, Wilkinson, James Zabiela, Subcarpaţi, iar în acest an organizatorii vor lansa şi un proiect realizat în exclusivitate la AWAKE, „Viţa de Vie – În Corzi” alături de Filarmonica de Stat Târgu Mureş.

Potrivit organizatorilor, Festivalul AWAKE va pune accentul pe promovarea patrimoniului construit şi a protecţiei mediului, iar tema acestei ediţii va fi New Funky Royals, adică o „regalitate remixată şi reinterpretată”, o combinaţie între ţinutele funky şi accesoriile regale, care se va regăsi atât în decoruri, cât şi în costumaţia participanţilor.


În deschiderea AWAKE, va avea loc vernisajul expoziţiei în aer liber care conţine cele 10 lucrări câştigătoare ale secţiunii ARTDOOR, realizată de Asociaţia Culturaft, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Mureş. Cele zece sculpturi sunt inspirate din istoria domeniului Teleki, sunt realizate de arhitecţi şi artişti şi au fost selectate pentru a decora curtea castelului pe timpul festivalului de către Mircea Cantor, preşedintele juriului, Attila Kim, directorul de creaţie, şi Angela Kovacs, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Mureş.

De asemenea, platforma Feed Your Mind va lansa discuţii pe teme de la tehnologie, neo-nutriţie până la civism şi antreprenoriat, tot aici fiind programate workshop-uri de dezvoltare personală, proiecţii de filme şi sesiuni de Open Mic.

Şi la această ediţie se va păstra conceptul de „Coffee with the organizers”, unde publicul poate interacţiona direct cu organizatorii festivalului şi va putea să facă sugestii sau observaţii.

Şi în acest an, la AWAKE va fi înfiinţată Biblioteca din Pădure, care conţine peste 400 de volume, printre care se vor regăsi: seria autobiografică „Lupta mea” de Karl Ove Knausgard, „Iubindu-l pe Pablo, Urându-l pe Escobar” de Virginia Vallejo, „Ordinea de zi” de Eric Vuillard. De asemenea, prin accesarea valetului virtual al festivalului, prin messengerul AWAKE, părinţii le vor putea citi copiilor „Portalul din Bibliotecă”, o povestea inspirată din istoria Castelului Teleki, scrisă de Ana Maria Ciobanu.


Biblioteca din Pădure sau Forest Libray se doreşte a fi un omagiu adus fostei biblioteci care a existat la castelul din Gorneşti, care a sfârşit incendiată de către Armata Rusă, însă şi un omagiu adus contelui Samuel Teleki, cel care a fondat Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României.

Pe domeniul Teleki din Gorneşti vor mai exista zone special amenajate, precum Royal Playground, unde participanţii vor putea participa la demonstraţii şi la diverse concursuri, inclusive oină, cricket, croquet, badminton sau pétanque, dar şi Serenity Meadow, o zonă pentru TRX, Body Art, Bungee Fitness şi Yoga.

De asemenea, nu va lipsi Food & Drinks Court, unde organizatorii au selectat cele mai interesante preparate din bucătăria locală şi internaţională, precum şi băuturi pentru toate preferinţele.

sursa: AGERPRES