DISTRIBUIȚI

În zgomot de paşi ezitanţi şi în scâncete de copil, mi se înfăţişează în faţa ochilor bucăţi de istorie.

Amintirea unei regine – admirată de unii şi judecată de alţii. Un aer boem circulă printre exponate şi printre puţinii vizitatori cu care m-am intersectat. Toţi tineri. Unii cu copii în braţe. Toţi interesanţi de ceea ce li se înfăţişa în faţa ochilor: cărţi, fotografii, ţinute, bijuterii.

Dacă ar fi să punem în balanţă, pe talerul din stânga – obiectele reginei iar pe cel din dreapta – obiecte ale epocii reginei sau doar obiecte contemporane inspirate din stilul reginei, talerul ar înclina puternic spre dreapta. Dar nu vom face asta. În fond, nu suntem la piaţă. Suntem la muzeu. Deci mai uşor cu cântăritul şi măsuratul. Mai bine să trăim clipa. Sau bine ziş istoria. Să ne lăsăm teleportaţi de imagini, într-o lume demult apusă. O lume cu regi şi regine, cu strategii şi idealuri; o lume altfel de politici; o lume pe care uneori se pune praful. Dar apoi, vin astfel de expoziţii şi încearcă să-i redea strălucirea.

Expoziţia intitulată „Regina Maria – 100 de ani de inspiraţie”, poate fi vizitată până pe 19 augusţ la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, situat în Piaţa Ovidiu.

Accesul publicului este liber.

Text + foto:  Florentina STAN