DISTRIBUIȚI

În intervalul 9-12 august 2018, este programată cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină” de la Biertan, judeţul Sibiu.

Un total de 10 lungmetraje şi 19 scurtmetraje concurează pentru trofeul „Lună Plină 7”.

Cele zece lungmetraje sunt următoarele: „Dincolo de pădure” (Irlanda, 2018), debutul în lung-metraj al regizorului Sean Breathnach; „Povestea din Sant Marti” (Spania, 2017), lungmetrajul de debut al regizorului David C. Ruiz; „Călătorii din Los Olvidados / Cei abandonaţi” (Argentina, 2017), fraţii Luciano şi Nicolas Onetti semnând regia, scenariul, muzica şi montajul filmului; „Kyrsyä – Ţinutul Misterios” (Finlanda, 2017), o combinaţie de thriller, mister şi groază, filmul de debut al regizorului actor Roope Olenius; „Trauma” (Chile, 2017), regizat de Lucio Rojas; „Memento Mori” (Belgia, 2018) regizat de Michaël Vermaercke; „Clementina” (Argentina, 2017), regizat de Jimena Monteoliva; „În cadru” (Spania, 2017), regizat de Marc Martinez Jordan; „Bestie cordială” (Brazilia, 2017), regizat de Gabriela Amaral şi „Pădurea neagră” (Brazilia, 2018), regizat de Rodrigo Aragao.

Nu vor lipsi de la „Lună Plină” nici petrecerile (pregătite de DJ Indjstione şi Andrei Puiu), atelierele fantastice, plimbările cu bicicleta sau târgul de produse tradiţionale şi ”hand-made”.

Precedenta ediţie a festivalului s-a desfăşurat între 10 şi 13 august 2017, în aceeaşi comună sibiană, Biertan. Câştigătoarele trofeelor celei de-a şasea ediţii au fost lungmetrajul „Constrângere/ Compulsion”, regizat de Gonzalez Angel, un inconfortabil debut spaniol despre o tânără care realizează că iubitul ei nu este deloc ceea ce pare, precum şi scurtmetrajul „Holy F__k”, regizat de Chris Chalklen, una dintre cele mai atipice şi comice exorcizări văzute pe marele ecran. Selecţia filmelor a fost semnată de criticul de film Cătălin Mesaru, care a ales dintr-un total de 1.500 de filme înscrise un total de 10 lungmetraje şi 19 scurtmetraje.

În 2016, filmul danez „Shelley”, în regia lui Ali Abbasi, cu actriţa Cosmina Stratan în distribuţie, a câştigat Trofeul „Lună Plină”. În competiţia de scurtmetraje, Premiul Publicului i-a revenit filmului ceh „Leshy”, de Pavel Soukup, un exerciţiu de stil şi teroare a la Guillermo del Toro, inspirat de o legendă din folclorul slav.

Primul eveniment din România axat în exclusivitate pe cinema-ul horror şi fantastic, Festivalul de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină” a fost iniţiat în 2012 şi are loc anual la Biertan, judeţul Sibiu. Evenimentul este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, conform http://www.romfilmpromotion.ro.

Biertan este una dintre primele aşezări germane din Transilvania (1283), aflată la 25 km distanţă de Sighişoara şi de Mediaş. Un spaţiu ideal pentru vizionări în aer liber, Biertanul are o piaţă centrală ”vegheată” de o biserică fortificată, o capodoperă arhitecturală protejată de UNESCO.

Sursa – agerpres