DISTRIBUIȚI

Vacanța nu este doar un timp al odihnei. Prin intermediul cărților, vacanța deschide spațiul aventurii noastre, al călătoriei, al căutării și al  întâlnirii cu noi înșine! Declarația îi aparține președintelului Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici. Ce cărți i-au înfrumusețat copilăria ne spune în reportajul următor.

  • Redactor: Silvia PASCALE

Vacanța de vară cu tot parfumul și cu toată fericirea ei copilărească nu ar fi deloc completă fără carte.  Paginile ei ne scot din prezent și ne ajută să explorăm lumi nebănuit de frumoase. Despre cărțile copilăriei a vorbit, la Radio Vacanța, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici.

„Îmi amintesc că oricât de mari îmi păreau  verile în copilărie, ele nu erau niciodată suficiente și toamna care venea cu școala la pachet era un moment, oarecum, de întristare, că nu consumasem tot potențialul vacanței. Și îmi amintesc o carte care mi-a fost foarte dragă «Doi ani de vacanță» a lui Jules Verne, unde vacanța vine inopinat pentru niște adolescenți, în urma unui accident, în urma unui naufragiu. De asemenea îmi amintesc de un roman al copilăriei și al adolescenței mai precis, «Cireșarii» al lui Constantin Chiriță, unde toate cele cinci romane, de fapt se învârteau în spațiul consacrat al vacanței. Acel timp, de fapt, era unul al aventurii, aventura nu putea avea loc decât în vacanță, prin urmare, vacanța, cu adevărat,  era aventura și ea deschidea către aventuri, către ceea ce este consistent într-o existenţă“, rememorează astăzi scriitorul şi critical literar Angelo Mitchievici.

Din 11 august și până de sărbătoarea Sfântei Maria, Piațeta Perla din Mamaia se va transforma în Capitala Lecturii. Despre cea de-a X-a ediție a Târgului Gaudeamus Litoral 2018, organizat de Radio România, echipa Gaudeamus și Radio Constanța  ne-a vorbit tot prozatorul şi omul de cultură Angelo Mitchievici.

„Este o acțiune foarte bună aceea de a aduce cartea în spațiul mării pentru că marea este un spațiu al aventurii. Este o formă de deschidere, din punctul meu de vedere, mentală, către un orizont. Vacanța oferă mai mult decât un răgaz al odihnei, noi considerăm vacanța un moment în care te odihnești, de fapt, vacanța deschide către spațiul aventurii, al călătoriei, al căutării, al întâlnirii cu sinele, al imprevizibilului“, crede Angelo Mitchievici.

Anul trecut, la Târgul Gaudeamus Litoral 2017, editorii au stabilit că romanul de dragoste și de aventură, cărțile de dezvoltare personală, dar și cele pentru copii s-au vândut cel mai bine. Pe locul al doilea au fost cărțile de filozofie, dar și cele de specialitate care și-au găsit loc în timpul alocat vacanței. Vom vedea ce tendințe vor fi în noua ediție, peste numai câteva zile.