DISTRIBUIȚI

Scriitorul japonez Haruki Murakami, care apare foarte rar în public, a provocat un val de bucurie şi de emoţie în rândul admiratorilor săi niponi după ce a participat pentru prima dată la o emisiune radiofonică, duminică, în cadrul unui program dedicat muzicii, o temă recurentă în romanele sale, informează AFP.

Numeroşi admiratori ai scriitorului în vârstă de 69 de ani, al cărui nume se regăseşte constant pe lista favoriţilor la câştigarea premiului Nobel pentru literatură, şi-au exprimat entuziasmul pe reţelele de socializare după ce au ascultat emisiunea difuzată de un post radio nipon.

„Este pentru prima oară când îi aud vocea. Felul lui de a vorbi şi vocea lui par atât de tinere, iar asta mă surprinde!”, a scris un utilizator ai reţelei Twitter.

„Apreciez faptul că am putut să îi aud vocea! Emoţia este atât de puternică, încât sunt în lacrimi!”, a adăugat un alt internaut japonez.

Autor foarte discret, Haruki Murakami, mare amator de muzică, a prezentat în acea emisiune compoziţii ale unor muzicieni americani şi britanici.

Murakami a devenit un veritabil fenomen mondial după publicarea romanului său „Pădurea norvegiană” în 1987. Scriitorul nipon a publicat apoi şi alte cărţi de succes, precum trilogia „1Q84” şi „Kafka pe malul mării”.

În 2007, scriitorul japonez a publicat un eseu autobiografic intitulat „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, în care a descris pasiunea lui pentru jogging şi a dezvăluit că foloseşte mai multe iPod-uri pentru a asculta muzică în timpul alergărilor sale matinale.

Muzica l-a ajutat să scrie, a subliniat romancierul nipon în timpul aceleiaşi emisiuni radiofonice.

„Nu am învăţat metodele scrisului de proză de la altcineva. Mi le-am însuşit graţie ritmurilor, armoniilor şi improvizaţiilor muzicale”, a precizat el.

În pofida acestui fapt, atunci când celălalt prezentator al emisiunii radiofonice l-a rugat să dezvăluie ascultătorilor titlurilor pieselor pe care şi-ar dori ca familia lui să le difuzeze în timpul funeraliilor sale, Haruki Murakami a spus că şi-ar dori să moară „în linişte”.

Scriitorul nipon, care îşi petrece mare parte din timp în Statele Unite, a cucerit admiraţia a milioane de cititori din lumea întreagă, fascinaţi de poveştile sale inspirate din cotidian şi presărate cu suprarealism, adeseori însoţite de referiri la cultura populară, inclusiv la muzică. Romanele scrise de Haruki Murakami au fost publicate în milioane de exemplare şi au fost traduse în peste 40 de limbi, iar majoritatea lor vor putea fi achiziţionate şi începând cu 11 august, la Târgul de Carte Gaudeamus Litoral, de la Mamaia.