DISTRIBUIȚI

Aproximativ 170.000 de turiști se află în stațiunile de pe litoral, la acest sfârșit de săptămână, conform estimărilor făcute de operatorii din turism.

De altfel, la cei doi poli ai distracției de  la malul mării, Mamaia și Vama Veche, hotelierii raportează grad de ocupare de aproape 100%.

Locuri mai găsiți eventual  în restul stațiunilor „mai liniștite“ ca Năvodari sau Eforie.

Deși vremea se anunță deosebit de bună pe litoral, numai prielnică pentru plajă, fiți cu mare băgare de seamă când vine vorba de reprizele de răcorire în apa mării.

De la Eforie la Mangalia, pe toate plajele de pe litoral, rămâne arborat STEAGUL ROȘU – semnalul care INTERZICE înotul în mare chiar și pentru cei mai experimentați.

Cele mai multe probleme au fost, săptămâna acesta, la Eforie, acolo unde doi oameni și-au pierdut viața înghițiți de valuri, iar alte zeci, printre care și copii lăsați nesupravegheați, au fost salvați în ultima clipă de către salvamari.

Un bărbat a fost scos cu forța din valuri, la Eforie Sud, pentru că, aflat în stare de ebrietate, risca să-și piardă viața, tras în larg de curenți.

Mai puțin norocos a fost un turist cazat la Mamaia. Bărbatul a fost scos inconștient din apă de salvamari și predat unui echipaj medical de urgență, care a reușit să-i redea pulsul și l-a transportat apoi la spital.

În acest context, salvamarii insistă ca și turiștii și localnicii care merg la plajă să NU SFIDEZE semnificația steagurilor arborate pe plajă.


Iată ce simbolizează steagurile arborate la foișoarele salvamarilor:

STEAG ROȘU CU GALBEN – salvamarul este prezent, scăldatul este permis;

STEAG GALBEN – marea este agitată, scăldatul este permis doar înotătorilor experimentați

STEAG ROȘU – scăldatul este INTERZIS.