DISTRIBUIȚI

Regizorul Stere Gulea, unul dintre cei mai importanţi cineaşti români, s-a născut la 2 august 1943, în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

A absolvit, în 1970, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, secţia teatrologie-filmologie, potrivit volumului ”1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic Bucureşti.

A fost profesor la Academia de Teatru şi Film – ATF (din 2001 – Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”Ion Luca Caragiale”, UNATC) între 1990-2015, iar între 1990-1996 a fost şi decan al Facultăţii de Cinema din cadrul ATF.

Membru fondator şi membru în Colegiul Director al Partidului Alianţa Civică, Stere Gulea şi-a prezentat demisia din acest partid la 13 martie 1995. De asemenea, a fost director general interimar al Televiziunii Române între 19 decembrie 1996 – 8 iulie 1998.

Filmul său de debut a fost „Apa ca un bivol negru”, un documentar despre inundaţiile catastrofale din 1970 din România, realizat în echipă cu mai mulţi regizori, între care Dan Piţa, Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tănase. Următorul film regizat de Stere Gulea a fost „Sub pecetea tainei” (1974), potrivit site-ului www.cinemagia.ro.

Alte filme regizate de Stere Gulea sunt „Iarba verde de acasă” (1978), „Castelul din Carpaţi” (1981), „Ochi de urs” (1982), „Moromeţii” (1987), „Piaţa Universităţii – România” (1991), „Vulpe – vânător” (1992), „Stare de fapt” (1995), „Hacker” (serial TV, 2003).

Filmul documentar „Piaţa Universităţii – România”, în care Stere Gulea semnează regia alături de Vivi Drăgan şi Sorin Ilieşiu, prezintă imagini rare ale unor evenimente petrecute după Revoluţia din 1989, în Piaţa Universităţii, filmările având loc în aprilie 1990.

În ceea ce priveşte filmul ”Moromeţii” (1987), realizat după romanul omonim al lui Marin Preda, acesta reprezintă o producţie de referinţă a cinematografiei române. Filmul, realizat pe peliculă alb-negru, îi are în rolurile principale pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Mitică Popescu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Petre Gheorghiu, Florin Zamfirescu. Filmările au avut loc la Talpa, judeţul Teleorman, localitate situată la câţiva kilometri de Siliştea-Gumeşti, satul natal al scriitorului Marin Preda.

Filmul ”Moromeţii” a adunat numeroase premii, printre care Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN) în 1987, precum şi Premiul pentru interpretare masculină ”San Remo” (Italia, 1988) (pentru actorul Victor Rebengiuc) şi Premiul al II-lea al Festivalului de la Santarem (Portugalia, 1988). În 2006 a avut loc lansarea DVD-ul cu filmul ”Moromeţii”, eveniment ce a marcat împlinirea a 20 de ani de la realizarea acestei producţii.

În 2009, regizorul Stere Gulea a revenit pe marile ecrane cu o nouă producţie cinematografică, „Week-end cu mama”. Filmul reprezintă prima colaborare pentru un lungmetraj a regizorului cu fiica sa, Alexandra, care semnează costumele şi montajul peliculei. Din distribuţie fac parte Medeea Marinescu, Adela Popescu, Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu, Florin Zamfirescu, Andi Vasluianu, Tudor Aaron Istodor. „Sunt preocupat de emoţie, de dramatism, de construcţia mai clasică din punct de vedere dramaturgic. Eu mă definesc mai degrabă ca având un filon poetic. Asta am încercat şi aici cu un subiect aspru: să dau o undă trist poetică acestui film”, declara regizorul Stere Gulea înainte de premiera acestui film.

În august 2012, Stere Gulea a început filmările la un nou lungmetraj, „Sunt o babă comunistă”, ecranizarea cărţii cu acelaşi nume a lui Dan Lungu. Filmul, al cărui scenariu este semnat de Lucian Dan Teodorovici şi de Stere Gulea, a fost lansat în cinematografele din România în 2013 şi îi are în distribuţie pe Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu.

La 30 de ani de la lansarea filmului ”Moromeţii”, regizorul Stere Gulea a început, în septembrie 2017, filmările la „Moromeţii 2”, o continuare a filmului din 1987, scenariul fiind inspirat din cel de-al doilea volum „Moromeţii” – „Viaţa ca o pradă” – al lui Marin Preda. Filmările sunt realizate tot la Talpa, judeţul Teleorman, unde a fost realizat şi primul film.

” ‘Moromeţii 2’ e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent – romanul şi filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare şi teamă. Iar lumea aceea pe care o ştiam dispare, de fapt. Asta m-a şi atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supravieţuit, până în anii ’50, colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declara Stere Gulea, citat într-un comunicat din august 2017.

Din distribuţia filmului ”Moromeţii 2” fac parte Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paştina, Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac. Premiera în cinematografele din România este programată pentru luna noiembrie 2018.

Regizorului Stere Gulea i-au fost decernate, de-a lungul timpului, premiile ACIN 1975 (”Sub pecetea tainei”), ACIN 1977 (”Iarba verde de acasă”), ACIN 1987 (”Moromeţii”), UCIN 1991 (”Piaţa Universităţii – România”), UCIN 1993 (”Vulpe vânător”), UCIN 1995 (”Stare de fapt”), potrivit volumului ”1234 cineaşti români”.

Stere Gulea a fost invitatul special al Festivalului Filmului Românesc la New York – Making Waves, care s-a desfăşurat între 4 şi 8 decembrie 2014.

La Gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) din 6 mai 2015 i-a fost acordat Premiul Academic şi Trofeul Uniunii Cineaştilor din România pentru întreaga activitate.

sursa: AGERPRES