DISTRIBUIȚI

În perioada 19-22 iulie 2018, are loc, la Timişoara şi în comuna Gottlob, Festivalul „Ceau, Cinema!”.

Printre atracţiile evenimentului, enumerate pe site-ul http://www.ceaucinema.ro, se află o competiţie de şase filme europene realizate de tineri regizori, o retrospectivă dedicată cineastului Andrei Ujică, o selecţie cu câteva dintre cele mai apreciate filme româneşti şi străine foarte noi, un focus dedicat lui Florin Iepan, o mini-secţiune de filme subversive clasice, precum şi ateliere şi discuţii cu invitaţi din lumea filmului.

Începând cu acest an, premiul pentru cel mai bun film se va numi „Trofeul Ceau, Cinema – Răzvan Georgescu”, în memoria regizorului de filme documentare care a murit la 24 iulie 2017, la vârsta de 51 de ani, în Germania, unde se stabilise din 1989, plecând din Timişoara. În plus, regretatul regizor va fi omagiat prin proiecţia filmului „Testimonial” (2018), precum şi a unui interviu video inedit realizat cu el în 2016 de echipa „Ceau, Cinema!”.

Precedenta ediţie a Festivalului de film „Ceau, Cinema!” s-a desfăşurat între 20-23 iulie 2017, tot la Timişoara şi în comuna Gottlob. Au fost proiectate trei dintre cele mai noi şi mai aşteptate filme româneşti de atunci, respectiv debutul în ficţiune „Mariţa”, de Cristi Iftime, prezentat în premieră în România, documentarele „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu, şi „Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon.

Şase coproducţii din ţări precum Italia, Bulgaria, Germania, Austria, România, Polonia şi Israel au concurat pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului. Trofeul Festivalului ”Ceau, Cinema!” 2017 a fost câştigat de coproducţia austriaco-italiană ”Mister Universo”. Premiul Publicului a fost obţinut de filmul bulgar ”Gloria”, de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov.

„Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Consiliului Judeţean Timiş. Evenimentul a debutat în vara lui 2014, cu 4 zile de proiecţii şi ateliere, la Timişoara şi Gottlob, aceasta din urmă fiind comuna cu primul cinematograf renovat în mediul rural din România.

Sursa – agerpres