DISTRIBUIȚI

Scufundările recreaționale în mare au luat amploare în ultimele veri, vârsta doritorilor scade pe an ce trece, iar numărul fetelor atrase de această distracție subacvatică este în creștere.

Amatorii și adepții scufundărilor autonome civile trebuie să știe că au nevoie de un un nivel minim de fitness și sănătate pe care majoritatea cluburilor de instruire îl cer.

Instructorul unui astfel de club, Cosmin Brînzeanu, spune că cei mai mici amatori de scufundări au doar opt ani.

 „Este un mijloc de agrement pentru toți vizitatorii litoralului. Vârsta minimă este de 8 ani, iar vârsta maximă, cât permite sănătatea. O scufundarea nu implică mai mult efort decât o alergare ușoară sau partidă de tenis. Singura diferență este că inspirăm și expirăm numai pe gură“, explică instructorul de scuba diving.

Instruirea este de mai multe tipuri, în funcție de cât de mult își dorește fiecare cursant să aprofundeze misterele bazinului Mării Negre.

„Pentru cei care vor să urmeze un modul teoretic, urmat de practică la piscină, șase ore și patru scufundări la mare. Li se permite celor care practică scufundarea să intre până la 20 de metri, dar există și varianta pentru cei care vor doar să vadă cum este sub apă, iar atunci nu este nevoie de niciun antrenament, se face doar un instructaj înainte de scufundare. În general, în Marea Neagră, ce este frumos vedem până în 7 metri, deoarece Marea Neagră nu este ca o altă mare exotică unde să avem vizibilitatea foarte bună“, mai spune Cosmin Brînzeanu.

Din păcate, Marea Neagră nu abundă într-o faună sau o floră similare altor bazine exotice, astfel că într-o sesiune de diving turiștii pot vedea sub apă guvizi, căluți de mare, raci de mare sau chiar meduze. Acestea din urmă îi cam sperie pe copii atunci când le văd pe uscat, însă de îndată ce le observă în mediul lor natural, sub apă, micuții își înving frica de creaturile gelatinoase și vor chiar să le atingă. Instructorul Cosmin Brînzeanu atrage atenția că nu este indicat să atingem fauna subacvatică pentru a nu stresa creaturile.

„Marea Neagră este cât se poate de sigură, nu avem rechini, nu avem pești care să atace. Costumul de protecție termică este numai pentru a ne proteja și a ne permite să stăm mai mult sub nivelul mării“, dă asiguri instructorul.

În urma unui curs, se eliberează o licență recunoscută internațional, astfel că absolvenții se pot duce oriunde în lume să practice scufundări recreaționale. „Cei care sunt evoluați în pregătire pot să meargă la epavele din Marea Neagră, pot face scufundări de noapte“, mai afirmă Cosmin Brînzeanu .

Dintre cursanții școlii de diving, majoritate sunt fete, spune instructorul.

Zona Cazinoului din Constanța este preferată de majoritatea scafandrilor, urmată apoi de zona Digului de Sud al Portului Constanța;  golful de la Eforie Sud este iar o destinație pentru explorări subacvatice și, în general, zonele adăpostite de curenți sunt cele mai căutate.

Autor: Carmen SECUIU