DISTRIBUIȚI

Legenda spune că atunci când Techir a ajuns cu măgarul său plin de plăgi la ghiol și au ieșit din apă, bătrânul putea merge, iar bidiviul nu mai avea nicio rană.

Lacul nu și-a pierdut din proprietăți nici în ziua de astăzi, iar medicii balneologi recomandă preventiv nămolul și apa de lac pentru recuperarea sănătății.

Unul dintre locuitorii orașului Eforie din apropierea lacului Techirghiol povestește cum a scăpat de multe operații cu ajutorul băilor de nămol ale căror beneficii le cunoaște de la părinți și bunici.

„Am făcut băi de nămol și o să mai fac. Procedura normală, în aer liber, este foarte benefică și funcționeză astfel: intri, faci o baie în ghiol, ieși la soare, te ungi cu nămol, aștepți 20 de minute, apoi intri din nou în apă, stai aproximativ 15 minute și te clătești. Eu așa am făcut și m-am simțit excepțional“, spune bărbatul, în vârstă de 64 de ani, originar din Eforie Nord.

Omul ne-a mărturisit că a avut grave probleme de sănătate, inclusiv o hernie de disc și era convins că va ajunge sub bisturiul medicului. Băile de nămol în lacul Terchirghiol l-au ajutat să-și amelioreze vizibil starea de sănătate. El mai povestește că de la vârsta de 10 ani merge, cu familia, la ghiol și garantează astfel, cu propria poveste, pentru proprietățile miraculoase ale apei sărate în combinație cu nămolul sapropelic.

Din păcate, mai spune bărbatul, punctele unde fac băi reci de nămol, în Eforie în special, au fost lăsate în paragină după 1989.

La Techirghiol însă, autoritățile par să încerce să mențină vie tematica stațiunii. Aici, pe lângă băile de nămol, pe plaja de la malul lacului se țin și sesiuni de masaj terapeutic în aer liber, astfel încât, cei care vin aici cu probleme de sănătate, au parte de o experiență completă.

Atenție, însă! Sesiunile de masaj se fac doar în urma consultării unui medic specialist și cel mai indicat este până în ora 11.00 și după-amiza, când nu este soare puternic.

Un maseur din Techirghiol are multe solicitărI de la oameni , care de confruntă cu diverse probleme de sănătate. El spune că masajul nu se face oricum și cel mai bine după ora 18.00, când soarele nu mai este așa de puternic.

„Înainte se ia tensiunea, să nu fie mare, în lipsa unui tensiometru întrebăm pacientul dacă are simptome care ar putea contraindica masajul“, spune terapeutul.

Prin mâini i-au trecut turiști români din toate regiunile țării, veniți la Techirghiol pentru recuperare. A avut însă și clienți din țări străine. Turiști din Maroc, din Germania, din Franța au auzit de proprietățile apei și nămolului de la Techirghiol și odată ajunși aici, profită și de sesiunile de masaj de relaxare sau medical, după caz.

„Nu folosim creme revulsive, adică din cele care induc starea de căldură. Folosim uleiuri de castan, de mentă, de ienupăr, dar și produse pe bază de ulei de măsline, pentru că este cel mai bun“, afirmă maseurul.

Pacienții care vin la masaj au, de regulă, vârste între 35 și 60 de ani, spune terapeutul și , în special, cele care apelează cel mai de la sesiuni de masaj sunt doamnele și domnișoarele. Cel mai tânăr pacient pe care l-a avut a fost un bebeluș de 9 luni.

Fizioterapeutul spune că nu există neapărat o vârstă optimă de la care putem începe să ne îngrijim prin masaj, dar că este bine să începe din timp și să nu așteptăm să apară durerile și problemele articulare, musculare sau ortopedice până să apelăm la masajul terapeutic.

Redactor: Carmen SECUIU