DISTRIBUIȚI

Doar una dintre cele trei terase de pe plaja de la Marea Neagră a oraşului Sulina a primit anul acesta autorizaţie de mediu pentru a funcţiona, din partea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), dar toate sunt deschise publicului.

Guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu, declară că singura terasă autorizată este cea situată în imediata apropiere a construcţiilor ridicate de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea cu sprijinul financiar al Ministerului Dezvoltării şi Turismului.

„Nimeni nu neagă necesitatea acestor terase, numai că intrăm în maniera românească de a rezolva lucrurile. Există o fâşie de plajă de 150 de metri în care legea spune că nu poţi construi nimic. În afara ei, poţi face tot ce vrei. Ei bine, la Sulina, toată lumea s-a înghesuit la val. Dacă s-ar fi putut, s-ar fi făcut vreo 20 de braserii la malul mării, iar lumea ar fi făcut plajă după canalul în care se pescuieşte”, a afirmat guvernatorul Muşetescu.

În fiecare an, ARBDD îi sancţionează pe proprietarii teraselor care nu au autorizaţie de mediu, potrivit sursei citate.

„Noi dăm amenzile conform legii şi ei (proprietarii teraselor neautorizate, n.red.) merg mai departe. Eu nu pot intra cu buldozerul. Sunt alte autorităţi cu aceste atribuţii. Acolo este, ca să spun aşa, un conflict nuclear pe care ARBDD nu are nicio intenţie să-l medieze. Legea spune clar ce se poate şi ce nu. Noi nu le-am dat autorizaţii de mediu, dar acolo se desfăşoară activităţi economice şi alte instituţii trebuie întrebate despre evaziunea fiscală şi munca la negru”, a menţionat Mălin Muşetescu.

În opinia guvernatorului, plajele din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ar trebui să se diferenţieze de cele de pe litoralul constănţean.

„Ideea noastră este să avem şi un altfel de plajă cu destinaţie turistică decât cea standard. Adică să fie o plajă pe care să se respecte anumite reguli, să nu o antropizăm, să nu o umplem cu buticuri, mini-baruri, baldachine şi alte asemenea lucruri, să încercăm să păstrăm o zonă de litoral şi altfel decât există deja. Este un public targetat care vrea plajă sălbatică şi atunci este bine să ne dezvoltăm pe această zonă. Sulina este o zonă puternic urbanizată, este singurul oraş din Deltă şi este normal ca plaja să fie altfel”, a mai spus guvernatorul Muşetescu.

Pe plaja din oraşul Sulina, aproape jumătate dintr-una din pasarelele construite în anul 2011 este ocupată de o terasă de aproape trei ani, astfel că cei care vor să se plimbe pe pasarelă trebuie fie să aibă o siluetă de invidiat, fie să facă echilibristică, pe lângă scaunele din lemn puse în capătul meselor.

În imediata apropiere, şezlongurile se închiriază cu 15 lei pe zi, muzica este dată la maximum, iar câteva caiace roşii îşi aşteaptă clienţii pe malul mării.