DISTRIBUIȚI

Așa cum era de așteptat, turiștii aleg stațiunile de la malul mării în funcție de buget, dar și în funcție de cum își doresc să petrecă timpul pe litoral.

Noi am vrut să aflăm cum arată oferta de anul acesta și care ar fi ierarhia stațiunilor, în funcție de atracțiile pe care le oferă. De aceea, am stat de vorbă cu directorul unei importante agenții de turism din Dobrogea, care ne-a făcut un rezumat a ceea pot găsi turiștii, vara aceasta, pe litoralul românesc.

Așadar, vedetă rămâne, în continuare, Mamaia, cu zecile de mii de locuri de cazare, dar unde cererea este mai mică decât oferta.

Zona de nord a stațiunii, unde este amplasată majoritatea cluburilor „de fițe“, a devenit fieful tinerilor care doresc distracție non-stop, la cele mai înalte cote.

La polul opus, ați ghicit, avem Mangalia cu stațiunile satelit, preferate mai mult de familiile cu copii, tocmai pentru că acolo boxele nu se sparg în ritmurile de muzică electronică dată la refuz. De asemenea, ce-i atrage pe familiști la stațiunile din sud este și apa limpede a mării, dar și facilitățile de tratament balneoclimateric.

„Putem vorbi despre Saturn, unde oamenii vin pentru plajele liniștite sau Venus, care este o stațiune accesibilă și unde din punct de vedere al calității cazării și serviciilor turistice s-a investit foarte mult. Avem acolo hoteluri de trei, patru și chiar cinci stele. De asemenea, Cap Aurora oferă o calitate bună a serviciilor, în competiție umăr la umăr cu Jupiter. Avem  apoi Neptunul – o stațiune vedetă, în continuare, pentru că mulți politicieni  merg acolo“, face rezumatul destinațiilor Cristian Bărhălescu, director al unei agenții de turism.

La mijlocul distanței dintre Mamaia și Mangalia avem stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud. Aceasta din urmă este în continuare căutată în special de turiștii cu buget redus și mizează mai mult pe taberele de turism de care dispune.

Eforie Nord este fără doar și poate prima opțiune pentru turism balnear, la Marea Neagră, spun antreprenorii din turism, urmată de Mangalia și Neptun.

„Neptunul este deja tradițional pentru turism balnear pentru nemți, francezi și nordici, dar și Techirghiolul cu toate facilitățile: baze de tratament la tarife foarte accesibile…“, mai spune Bărhălescu.

Vama Veche nu și-a pierdut de tot farmecul boem și trece încă drept stațiunea noncomformiștilor sau cel puțin a celor care preferă cazarea la cort sau în casele localnicilor. Modernitatea și-a pus însă puternic amprenta și acolo, în ultimul deceniu, astfel că spiritul Vamei este trăit de unii în condiții de trei sau patru stele.

Pentru amatorii de distracții nautice rămânem tot în zona de sud a litoralului.

„Pentru bărci și plimbare cu iahturile avem Mangalia, care are și portul de la Limanu (n.red Marina Limanu), unii poate îl cunosc, dar și Portul Tomis și, de asemenea, Eforie Nord cu celebrul miniport unde sunt foarte multe ambarcațiuni și unde se pot practica sporturi nautice“, a completat Cristian Bărhălescu.