DISTRIBUIȚI

Pentru al treilea an consecutiv, punctele de prim-ajutor ale pompierilor au devenit operaționale în șapte dintre stațiunile litoralului românesc, informează Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Constanța.

„Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea misiunilor de răspuns, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existente la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatori“, se arată într-un comunicat.

Astfel, în perioada 10 iunie – 15 septembrie, inspectori de prevenire din mai multe județe ale țării participă, alături de specialiștii constănțeni, la acțiuni de promovare a  mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.

Controalele de prevenire se derulează la unități de turism și de agrement, cu precădere la cele la care se înregistrează un aflux mare de turiști, la cele care funcționează fără deținerea autorizației de securitate la incendiu, precum și la cele la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe grave din punct de vedere al securității la incendiu.

Peste 200 de pompieri se vor afla, zilnic, la datorie, pe litoral, pentru ca turiștii să aibă o vacanță lipsită de evenimente care să le pună viața în pericol.

„O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov. De asemenea, pentru creșterea gradului de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg   să-și petreacă vacanța pe litoral, începând de vineri, 15 iunie, în zonele intens circulate din județul Constanța, au fost operaționalizate 21 de puncte de lucru temporare“, mai precizează reprezentanții ISU.

Există nouă puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de intervenție, în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Valea Dacilor și Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti și Vama Veche;

Șapte  puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn și Vama Veche.

Cinci puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol.

Corturile de prim-ajutor sunt dotate cu aer condiționat și toate echipamentele necesare acordării îngrijilor medicale primate calificate: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. Programul de funcționare al corturilor este de la  08.00 – 20.00. Lângă corturi staționează șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor.

Intervențiile la incendii și alte situații de urgență sunt asigurate de peste 30 de autospeciale de stingere, pregătite să intervină în orice punct din judeţ.

Pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 5 ambarcațiuni (o barcă pneumatică, 2 TARGA, 1 RIB și 1 CBRN), deservite de  scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară.

Pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, se asigură intervenția în situații de urgență pe autostrăzile A2 și A4, astfel:

ISU Bucureşti-Ilfov a operaţionalizat un punct de lucru la km 19, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

ISU Călăraşi a operaţionalizat două puncte de lucru: unul în localitatea Lehliu-Gară, la km 64, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de descarcerare grea și cel de-al doilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

ISU Constanţa a operaţionalizat un punct de lucru în localitatea Valea Dacilor, la km 193, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

ISU Ialomiţa a dislocat o ambulanță SMURD și o autospecială de descarcerare grea la Staţia de Pompieri Feteşti, lângă Autostrada A2 – Km 142.