DISTRIBUIȚI

După 35 de zile de maraton și 1.300 de km parcurși, constănțeanul Paul Dicu a încheiat o nouă traversare a deșertului Sahara.  Performanța este dincolo de orice medalie dacă ne gândim la faptul că atletul a parcurs câte un maraton în fiecare zi, mai bine de o lună, în condițiile aspre ale deșertului.

Ultramaratonist și antrenor de arte marțiale, Paul Dicu își propune, de fiecare dată, strângerea de fonduri pentru copiii bolnavi de inimă pe care îi ajută prin „Asociația Inima Copiilor”.

Ultramaratonistul s-a întors acasă, la Constanta, în urma cu 3 zile.

Încăpăţânarea este una dintre calitatile lui Paul Dicu, dar și simțul umorului. Cel puțin asta am constatat dupa interviul acordat Radio Constanta, la întoarcerea dintr-o nouă experiență – putem să-i spunem fără sa gresim – „la limită” în deșertul Sahara: 1.300 de kilometri alergați în 35 de zile.

Nouă ne-a spus că nu s-ar mai întoarce în deșert nici bătut, dar nu îl putem crede, pentru că știm deja că dorința de a-i ajuta pe copii este mai mare.

Întrebat ce are nevoie pentru a supravietui în desert, Paul Dicu a spus ca de multe rugaciuni și de mult foarte mult noroc. Nu există nicio rețetă, spune el, niciun secret.

Despre provocările înfruntate în Sahara ne-a enumerat câteva și anume: vremea, o furtună de 4 zile l-a ținut treaz 3 nopti, durerile mari provocate de rănile dobândite în timpul maratonului și faptul că s-a rătăcit în deșert de mai multe ori. Cortul lui s-a dărămat peste el, iar în primele zile nu a putut mânca nimic. Sunt provocări pe care Paul Dicu le-a trecut și, iată-l acum, la finalul celor 35 de zile de maraton, mai puternic, dar cu gândul la o binemeritată pauză.

Este încă devreme pentru a vorbi despre fondurile adunate, ne-a spus Paul Dicu, care abia s-a întors din deșert, totuși cei care vor să doneze o pot face în continuare pe pagina „Asociației Inima Copiilor”.

Este a 5-a oară în care ultramaratonistul aleargă în deșert, pentru a susţine cauza micuţilor cu afecţiuni cardiace, pentru ca ei să poată fi operați în România si nu în altă parte.

Ce pot să vă spun este că din banii adunați până acum, în ultimii 4 ani, a fost construită Secția de Cardio-chirurgie unde acum se operează și a fost modernizată Cardiologia de la Spitalul Marie Curie.

Constănțeanul Paul Dicu ne-a mai spus că își doreste ca în România să poată fi operaţi cât mai mulţi copii cu malformaţii cardiace, care să nu mai fie nevoiți să plece peste hotare.

  • Interviul acordat de Paul Dicu la Radio Constanța poate fi ascultat aici:

Text: Cristina GHELASIE

Interviu realizat de Larisa CALISTRU