DISTRIBUIȚI

Cinci rute subacvatice au fost lansate în România, pentru turiştii care vor să exploreze adâncurile Mării Negre, într-o vacanţă plină de aventură. 150.000 de euro din fonduri europene au fost cheltuiţi, în total, pentru ca turiştii care ajung la mare, vara aceasta, să poată descoperi trecutul acestor ţinuturi şi să le cunoască secretele ascunse în adâncuri. Toate rutele au plecare din Portul turistic Tomis Constanţa.Turiştii pasionaţi de scufundări nu mai trebuie să aştepte vara. Luna mai este perfectă pentru o experienţă ca aceasta. Marea este mai rece, dar şi mai limpede, aşa că vizibilitatea este mai bună ca în toiul verii, când înflorirea algelor dă peste cap planurile scufundătorilor, explică specialiştii.

Cercetătorii de la Institutul Naţional GeoEcoMar din Constanţa au reuşit, accesând fonduri europene în valoare de 150.000 de euro, prin Agenţia Europeană pentru Întreprinderi Mici şi Mijocii şi programul DG MARE, să identifice 12 epave legendare şi să le aşeze pe o hartă turistică. Cei interesaţi vor putea astfel explora epavele You-Xiu, Sadu şi Paris, dar şi ruta distrugătorului Moskva, poate şi cea mai spectaculoasă, după cum spune scafandrul profesionist Mircea Popa:

Mircea Popa, scafandru: „Epava Moskva, cea mai mare navă de război scufundată în zona românească în 1941 în momentul în care a lovit o mină, în timp ce se retrăgeau după o acţiune de bombardare a Constanţei, la 5 zile după declanşarea celui de-al doilea Război Mondial. Este o rută destul de lungă, 28,7 mile nautice, adâncimile celor două epave sunt mai mari, 45 de metri, amândouă.”  

Proiectul a fost realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare din Varna, aşa că şi vecinii de la sud au pregătit o ofertă turistică bogată, spune cercetătorul Damian Damyanov.

Damian Damyanov, cercetător:  „Nu putem spune cu certitudine câte epave sunt pe teritoriul Bulgariei, dar cu siguranță peste 1.000. Între Kaliakra şi Varna au fost scufundate peste 140 de nave”

Pentru a elimina orice risc, turiştii pot face scufundări doar în prezenţa scafandrilor profesionişti şi numai după ce au trecut prin cursuri speciale. Partea cea mai grea le revine acum agenţilor economici, care trebuie să bată la uşa agenţiilor de turism, ca să includă aventura în oferta lor de vacanţă. Glicherie Caraivan, managerul de proiect al acestor rute.

Glicherie Caraivan, manager de proiect: „Ele sunt deja numai că trebuie descoperite, adresate turiştilor, prin agențiile de turism. Adică noi am făcut un transfer de cunoştinţe ştiinţifice, de know-how, acum aceste informaţii trebuie acceptate de agenţiile de turism” 

Pentru cei care sunt doar pasionaţi de istorie, nu şi de scufundări, agenţii din turism s-au gândit să ofere o rută turistică de suprafaţă, care să includă vizitarea celor mai importante cetăţi din Dobrogea.

Redactor: Cristina GHELASIE