DISTRIBUIȚI

Un eveniment de comemorare emoţionant a fost organizat în Kenya în memoria lui Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic, care a decedat luna trecută, relatează DPA.

La evenimentul desfăşurat sâmbătă au participat mai mulţi oficiali kenyeni, printre care s-au numărat un guvernator local şi un secretar din cadrul Ministerului pentru Turism şi Faună Sălbatică, iar unul dintre îngrijitorii rinocerului a ţinut un discurs.

De asemenea, a fost dezvelită o placă memorială pentru Sudan după ce vestea morţii sale a făcut înconjurul lumii, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook de Ol Pejeta Conservancy din Kenya, locul în care a trăit Sudan.

”Adio, Sudan. Ţi-ai îndeplinit misiunea de a atrage atenţia asupra situaţiei critice a speciilor de rinoceri din toată lumea; acum este sarcina noastră să ne asigurăm că populaţiile de rinoceri vor supravieţui pe toată planeta”, au notat reprezentanţii rezervaţiei.

Ol Pejeta a publicat fotografii făcute la acest eveniment – solemn şi fastuos – în care pot fi văzuţi membri ai personalului care dezvelesc placa ceremonială, alături de o fotografie înrămată a lui Sudan.

Pachidermul în vârstă de 45 de ani a fost ultimul mascul din specia sa, iar în urma decesului său au rămas în viaţă doar două femele de rinocer alb nordic, fiica sa, Najin, şi nepoata sa, Fatu, care trăiesc la rândul lor în Ol Pejeta.

Toate încercările de a aduce pe lume un urmaş mascul au eşuat din cauza numărului mic de spermatozoizi ai lui Sudan dar şi a incapacităţii partenerelor sale de a rămâne gestante.

Anul trecut, pentru a strânge fondurile necesare inseminării in vitro, personalul implicat în conservarea acestei specii au încărcat profilul lui Sudan pe aplicaţia matrimonială Tinder, în speranţa că donaţiile îl vor proteja de la dispariţie pe ”cel mai dorit burlac din lume”.

După moartea lui Sudan specialiştii au prelevat material genetic în speranţa de a-l utiliza pentru a reproduce rinoceri albi nordici prin intermediul tehnologiilor genetice avansate.

Sudan a fost eutanasiat la jumătatea lunii martie în urma unor complicaţii legate de vârstă. Potrivit unei declaraţii a rezervaţiei Ol Pejeta Conservancy din Kenya, starea rinocerului se „înrăutăţise în mod semnificativ” şi nu mai putea sta în picioare.

Pentru a-l păzi pe Sudan de braconierii responsabili pentru distrugerea acestei subspecii, îngrijitorii de la Ol Pejeta îi retezaseră acestuia cornul, chiar dacă animalul se afla sub pază armată.

În ultimii ani rinocerul devenise o celebritate, atrăgând un număr mare de vizitatori.

Sursa – agerpres