DISTRIBUIȚI

La 8 februarie, artişti ai Orchestrei Operei de Stat şi ai Baletului de Stat din Viena împreună cu cele 150 de cupluri debutante deschid o nouă ediţie grandioasă a Balului Operei de Stat din Viena.

Balul Operei din Viena face parte din pleiada de evenimente dansante din capitala austriacă, ce debutează în luna noiembrie, şi, după concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, reprezintă cel mai important moment al sezonului. Evenimentul se află sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Austriei şi reuneşte peste 5.000 de invitaţi din întreaga lume. Alături de persoane din înalta societate, la acest eveniment sunt invitate şi personalităţi din domeniul culturii, politicii, afacerilor, muzicii, showbiz-ului şi sportului.

Intrarea celor 150 de cupluri debutante, cu vârste cuprinse între 17 şi 24 de ani, marchează deschiderea oficială a Balului şi se face pe monumentala operă ”Fächerpolonaise” a compozitorului austriac Carl Michael Ziehrer, interpretată de Orchestra Filarmonică din Viena, potrivit www.vienna-concert.com. Dansul care încheie evoluţia debutanţilor este întotdeauna valsul vienez ”Dunărea albastră” compoziţia lui Johann Strauss fiul, după care ringul de dans este deschis tuturor invitaţilor.

Vestimentaţia pentru seara de bal este una specială. Tinerele debutante poartă o rochie albă (fără crinolină şi aplicaţii strălucitoare), lungă, asortată cu mănuşi şi pantofi, de asemenea albe, iar însoţitorii lor au o ţinută formată din frac negru, papion şi mănuşi albe. Un accesoriu important al ţinutei îl constituie tiara. Partener al evenimentului, compania austriacă de bijuterii Swarovski realizează, de peste 60 de ani, această bijuterie împreună cu un designer internaţional. Tiara constituie, totodată, un cadou pentru tinerele participante la bal.

Tiara, pe care o vor purta debutantele în 2018, a fost realizată după un design floral semnat Dolce & Gabbana, inspirat dintr-un vers al operei ”Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Frunzele şi florile acestei tiare au fost create cu ajutorul a 702 cristale Swarovski şi ”Xirius Chatons” în nuanţele ”Crystal” şi ”Golden Shadow”, cărora le-au fost adăugate şase flori de culoare roz pal, potrivit www.wiener-staatsoper.at. Anul trecut, faimosul designer Karl Lagerfeld a fost cel care a creat tiara pentru tinerele debutante, îmbinând cu mare grijă artistică şi într-o manieră elegantă, cinci perle de cristal şi 394 de cristale şi safire albastre Swarovski.

În ultimii ani o serie de personalităţi ale muzicii de operă au cântat în cadrul Balului Operei din Viena. Printre aceştia, s-au numărat tenorul Placido Domingo, soprana română Angela Gheorghiu, soprana din Republica Moldova, Valentina Naforniţă, soprana rusă Olga Peretyatko, baritonul Carlos Álvarez.

Omul de afaceri austriac Richard Lugner, începând din 1992, a avut ca invitat special, la fiecare ediţie a acestui bal, una sau mai multe vedete ale showbiz-ului internaţional. Între acestea s-au aflat: Harry Belafonte (1992), Ivana Trump (1994), Sophia Loren (1995), Jacqueline Bisset şi Nadja abd el Farrag (2000), Claudia Cardinale (2002), Andie McDowell (2004), Dieter Bohlen (2010), Brigitte Nielsen, Roger Moore şi Gina-Lisa Lohfink (2012), Brooke Shields şi Mr. Probz (2016) sau Goldie Hawn (2017), notează https://tech2.org.

În 2018, invitatul special al omului de afaceri este o altă actriţă americană, şi anume Melanie Griffith.

În oraşul imperial de pe Dunăre, între anii 1820-1830, artiştii de operă şi teatru de la Curte organizau baluri în mai multe locaţii, potrivit www.viennaconcerts.com. În cele din urmă, s-a stabilit ca sală de bal ”Redoutensäle”, aflată în Palatul Hofburg. Însă, după evenimentele sângeroase din 1848, vienezi nu şi-au mai dorit astfel de manifestări. Abia în 1862 a fost organizat un bal ”Theater an der Wien”, având ca model Balul Operei din Paris.

Artiştii s-au mutat în noua clădire a Operei Imperiale şi Regale (astăzi Opera de Stat) în 1869, însă împăratul Franz Joseph I le-a interzis să organizeze baluri. Astfel, balul a fost organizat în alt spaţiu. În 1877, împăratul a cedat în faţa insistenţelor cercurilor artistice vieneze şi a permis organizarea unei festivităţi, ce a purtat iniţial numele de „Opern Soiree”. Dansul a fost, însă, interzis.

La 21 ianuarie 1921, la numai câţiva ani după prăbuşirea Imperiului, a avut loc festivitatea ”Opernredoute” predecesorul balului oficial. În ianuarie 1935, evenimentul a fost numit pentru prima oară ”Balul Operei din Viena”. Ultima ediţie a Balului Operei din Viena a avut loc în 1939, în contextul declanşării celui de-al Doilea Război Mondial şi al ocupării Austriei de către nazişti.

Opera de Stat din Viena este, astăzi, considerată una dintre cele mai importante Opere din întreaga lume, fiind instituţia cu cel mai mare repertoriu, respectiv 350 de reprezentaţii pe sezon din peste 60 de spectacole de operă şi balet. Directorul său este, de la 1 septembrie 2010, Dominique Meyer.

Clădirea Operei de Stat a fost construită între 1863 şi 1869, după planurile arhitectului vienez August Sicard von Sicardsburg, în timp ce interiorul său a fost realizat de Eduard van der Nüll, precizează www.wiener-staatsoper.at. La 25 mai 1869, Opera de Stat a fost inaugurată cu spectacolul ”Don Juan” de W.A. Mozart, în prezenţa împăratului Franz Joseph şi a împărătesei Elisabeta. Perioada 1938-1945 este considerată perioada cea neagră din istoria acestei instituţii de cultură. La 12 martie 1945, clădirea a fost devastată în urma bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Doar faţada principală, scările şi foaierul au rămas neatinse. Secretarul de stat pentru Lucrări Publice, Julius Raab, a anunţat la 24 mai 1945 că reconstrucţia Operei de Stat va începe imediat.

Zece ani mai târziu, la 5 noiembrie, Opera de Stat din Viena era redeschisă cu opera ”Fidelio” de Ludwig van Beethoven. Spectacolul a avut loc în noua sală de concerte, dotată cu tehnologie de ultimă generaţie. Anul următor, la 9 februarie 1956, a avut loc o nouă ediţie a Balului Operei de Stat din Viena. A

Sursa – agerpres