DISTRIBUIȚI

Asociația pe Promovare și Dezvoltare Locală Tulcea (APDLT) prezintă un bilanț provizoriu al anului turistic 2017. Astfel, în anul care tocmai s-a încheiat, turismul din județul Tulcea a înregistrat o creștere a numărului de turiști cu 37,4% față de anul 2016. O creștere substanțială de 40,5%, o au și numărul de înnoptări ale turiștilor în județul Tulcea.

Numărul de turiști străini se află și el în creștere cu 39% față de 2016. Dacă vorbim de Europa, cei mai mulți turiști provin din țări precum Germania, Italia, Franța, Polonia. Continentul African ne aduce un număr de 17 turiști din Egipt și Republica Africană de Sud. Din America de Nord cei mai mulți vin din SUA, iar din America Centrală cei mai mulți sosesc din Brazilia. De pe continentul asiatic, cei mai mulți turiști vin din Israel și China. În 2017 ne putem lăuda cu prezența a 121 de turiști australieni, dublu față de anul precedent, afirmă reprezentanții APDLT.

Delta Dunării s-a bucurat în 2017 de un număr de 17.204 de turiști, dintre care cel mai mare număr înregistrându-se în Sfântu Gheorghe 12.665. Cele mai căutate destinații din județul Tulcea sunt Murighiol și Jurilovca amândouă însumând 12 959 de turiști. Dintre turiștii străini cei mai mulți vin din Germania și au vizitat Jurilovca. Numărul înnoptărilor în Delta Dunării se află și el în creștere cu 25% față de anul precedent.

Orașul Tulcea a înregistrat un număr de 68982 de turiști, dintre care 21845 sunt străini. La numărul de înnoptări orașul Tulcea are o creștere de 68%. Dacă în 2016 numărul înnoptărilor în Tulcea era de 79429, în 2017 numărul lor a ajuns la 133988. Numărul înnoptărilor turiștilor români crescând cu 82%, iar cel al înnoptărilor turiștilor străini cu 49,5%.

„Județul Tulcea cu cele două destinații Delta Dunării și Dobrogea de Nord s-a bucurat în 2017 de o creștere semnificativă a numărului de turiști, dar și a numărului de înnoptări. Acest lucru nu poate decât să ne încurajeze să continuăm promovarea și să punem mai mult accent pe dezvoltarea turistică a județului. Cred că e un semnal pentru noi toți să ne îndreptăm mai mult atenția către acest sector. Investițiile care au loc în județul Tulcea pe infrastructura turistică și mecanismul ITI care ne oferă o șansă de a dezvolta acest județ, nu pot decât să ne determine să muncim și să dezvoltăm sectorul turistic din județul Tulcea“, afirmă președintele APDLT, Ionuț Chirică.

„Deși este un bilanț provizoriu cerut de noi Direcției Județene de Statistică Tulcea , trebuie să spun că în acest moment, nu toți agenții economici au furnizat informațiile cerute de DJS Tulcea. Ne lovim de această problemă și astfel nu putem ști cu exactitate numărul real de turiști. Am comunicat acest lucru ministrului Dobre și speram să rezolvăm acest aspect. Din păcate domnul ministru a plecat, așa că vom relua dialogul cu noul ministru și sperăm să avem aceeași comunicare extraordinară pe care am avut-o cu ministrul Mircea Titus Dobre“, a mai afirmat Chirică.

„Noi ne-am luat misiunea în serios și continuăm să încheiem parteneriate cu cât mai mulți agenți economici și instituții. Doar prin dialog și echipă putem crea o strategie și un brand pentru cele două destinații ale județului Tulcea. Alături de colegii mei, muncim și creem proiecte sustenabile pentru a dezvolta și a promova turismul nord dobrogean. Suntem în Anul Patrimoniului Cultural European, iar județul Tulcea deține un bogat patrimoniu și trebuie să ieșim să arătăm Europei și lumii întregi comoara pe care o avem“, a încheiat președintele APDLT.