DISTRIBUIȚI

Peste o sută de câini arctici, alături de musherii lor, au participat sâmbătă, în staţiunea Băile Tuşnad, la tradiţionala competiţie de sprint cu atelaje canine, la care au asistat numeroşi iubitori ai acestui sport.

Pe un traseu foarte tehnic, cu zăpadă de o jumătate de metru şi peisaje care îţi tăiau respiraţia, atelajele trase de doi, patru sau şase câini, din rasele Husky, Malamut sau Samoyed au parcurs între 5 şi 11 kilometri, încurajaţi frenetic de spectatorii de pe margine.

Înainte de concurs, fiecare câine şi-a primit doza cuvenită de dragoste de la stăpânii lor, dar şi tratamente speciale de nutriţie, cum ar fi mierea, pentru energie sau supă, în loc de apă.

Legătura şi încrederea dintre oameni şi animale este foarte importantă în acest sport, întrucât câinilor le poată fi distrasă atenţie pe traseu, în special de către alţi câini sau de animalele sălbatice cu care se pot întâlni.

Unii dintre participanţii la concurs au acasă şi 20 de câini, dar nu vor să vorbească despre „investiţia financiară” în întreţinerea lor, întrucât fac parte din familie şi spun că „investiţia sufletească” e cea mai importantă.

Pentru concurenţii la întrecerile de sănii trase de câini siberieni nu contează foarte mult locul de pe podium, ci faptul că îşi revăd prieteni vechi şi se bucură de câteva zile de iarnă deosebite.

Concursul de sprint cu atelaje canine de la Băile Tuşnad este organizat de asociaţiile „Adventure” şi „Green Zone” din localitate şi are rolul de a atrage turişti în această zonă deosebit de frumoasă, cunoscută, cu precădere, pentru numărul mare de urşi din păduri.

„E un eveniment foarte important pentru oraşul nostru, având în vedere că e iarnă şi dorim să atragem turişti în zonă. Traseul este foarte tehnic, cam cel mai tehnic din Harghita, cu o zăpadă de 40-50 cm. E cred că singurul loc în judeţ unde există cam 90% posibilitatea să se întâlnească atelajele cu un urs, fiindcă suntem acasă, în ţara urşilor”, a afirmat Butyka Zsolt, reprezentant al organizatorilor.

Întrecerea de sănii trase de câini va continua şi duminică, atunci când va avea loc a doua manşă, alte competiţii similare fiind programate şi în perioada următoare, în mai multe zone din Harghita.

Câinii arctici sunt obişnuiţi să tragă la sanie, iar rezistenţa lor la ger este legendară, suportând, fără probleme, minus 40 de grade Celsius. De aceea, judeţul Harghita este considerat un adevărat centru al practicării acestui sport, întrucât oferă condiţii foarte bune, iar numărul iubitorilor acestor întreceri este în creştere.

Sursa – agerpres