DISTRIBUIȚI

Orașele și traficul din acestea, așa cum le știm astăzi se vor schimba radical în următorii 20 de ani, iar cea mai mare modificare a transportului personal citadin va fi una care va afecta modul în care înțelegem astăzi conceptul de proprietate a mașinii.

Prima imagine ilustrativă a noului concept vine dinspre Finlanda, acolo unde capitala Helsinki vrea să elimine mașinile proprietate personală din oraș, urmând să le înlocuiască cu mijloace modernizate de transport individual și în comun.

Pe scurt, soluția finlandezilor de a scăpa de traficul aglomerat din orașe este de a elimina complet conceptul de șofer cu mașină proprie din oraș după 2025 și de a folosi tehnologia accesibilă a telefoanelor inteligente pentru a dezvolta un sistem de transport rapid și convenabil.

Altfel spus, nu vom mai avea voie să intram în oraș cu mașina proprie, iar în interiorul acestuia vom putea circula doar cu sistemul clasic de transport în comun sau cu alternativele ceva mai moderne care există sau vor exista în viitorul apropiat: mașini care pot fi închiriate la minut din orice parcare (in sistem ridesharing), mașini autonome care sunt chemate prin telefon și ne lasă la adresa dorită sau autobuze la cerere.

Noua strategie care va fi implementată treptat de finlandezi, va avea scopul de a elimina problemele care sufocă orașele de astăzi: congestia, poluarea, consumul de carburant, accidentele și locurile de parcare.

Un material realizat de Daniel HARALAMBIE