DISTRIBUIȚI
Publius Ovidius Naso

La două mii de ani după ce a fost exilat, celebrul poet Ovidiu a fost reabilitat printr-o hotărâre a Consiliului municipal din Roma, care a aprobat săptămâna trecută în unanimitate o rezoluţie pentru ”repararea prejudiciului grav” suferit de autorul ”Metamorfozelor”, informează marţi AFP.

Ovidiu, unul dintre clasicii literaturii latine alături de Horaţiu şi Vergilius, a fost trimis în exil de împăratul roman Augustus în anul 8, pe ţărmul Mării Negre, la Tomis (oraşul Constanţa de astăzi).

Motivul izgonirii sale rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale literaturii.

Poetul a evocat, într-o referire eliptică, posibilele cauze ale exilului său: ”carmen et error” (”un poem şi o greşeală”). Poemul cu pricina ar fi putut fi ”Ars Amatoria”, un text ironic despre arta seducţiei.

Împăratul Augustus, care emisese legi împotriva adulterului e posibil să nu fi apreciat această încălcare a moralei.

”Chiar dacă poemul nu face referiri clare la adulter, cochetează cu ideea”, explică pentru AFP Rebecca Armstrong, profesor asociat de literatură clasică la Universitatea Oxford. ”Adoptă în mod clar un ton ireverenţios referitor la atitudinile morale tradiţionale şi la împăratul şi familia acestuia.”

”Ovidiu recomandă spre exemplu mai multe monumente romane construite de Augustus şi familia sa ca locuri ideale pentru cucerirea tinerele fete”, spune profesoara.

Este puţin probabil ca poemul, publicat după exilul autorului, să fi alimentat singur furia lui Augustus. Experţii estimează că ”eroarea” misterioasă a fost ultima picătură care l-a făcut pe împărat, deja iritat, să reacţioneze.

Scandal în Senat

”Potrivit unei alte ipoteze, situaţia ar fi avut legătură cu scandalul în care era implicată nepoata lui Augustus, Iulia, exilată în anul 8 pentru săvârşirea unui adulter cu un senator roman”, aminteşte Rebecca Armstrong.

Ovidiu ura ”ţărmul sălbatic” al Tomisului şi nu a încetat să pledeze, în van, pentru întoarcerea sa la Roma.

Poemul scris în exil, în care lăsa foarte clar să se înţeleagă că împăratul Augustus era un cititor de poezie prea puţin sofisticat şi o persoană lipsită de umor, nu i-a favorizat cauza. ”O strategie surpinzătoare pentru cineva care spera să fie rechemat”, comentează Armstrong.

Decizia de reabilitare a lui Ovidiu are loc cu ocazia celebrării a 2000 de ani de la moarte poetului, în anul 17.

Rebecca Armstrong crede că ”Ovidiu ar fi fost mulţumit” de hotărârea consiliului municipal adoptată săptămâna trecută care face, în sfârşit, dreptate manualului său despre seducţie. Ar fi apreciat, fără îndoială, ”să ştie că oamenii sunt încă interesaţi de persoana lui şi îi citesc încă poemele”.

Cu toate acestea, în lipsa documentelor doveditoare, unii dintre specialişti pun sub semnul întrebării exilul poetului şi spun că ultimele scrieri ar putea fi considerate un fel de literatură experimentală.

Ovidiu nu este singura personalitate din peninsulă reabilitată. În 2008, oraşul Florenţa şi-a cerut iertare pentru persecuţiile la care a fost supus poetul Dante, care a plecat în exil după ce fusese condamnat la moarte pentru ideile sale politice.

Sursa – agerpres

Discuții

comments